Vind hier nieuws, rapporten, columns en meer publicaties

Wilt u rapporten inzien ouder dan 2010, ga dan naar Archief

Verfijn uw resultaten

Soort
Periode
Thema

5 resultaten gevonden

 1. Rapport 19 april 2018

  2018/022 Gemeente Nijmegen handelt niet transparant in ontzamelingsprocedure van 664 kunstwerken

  Een vrouw is het niet eens met de gang van zaken bij het ontzamelen van een kunstcollectie door museum Y. De kunstenaar was haar oom. Eigenaar van de collectie is de gemeente Nijmegen. Deze geeft het museum toestemming de collectie te schenken aan een neef van de echtgenote van de kunstenaar die de familie niet kent. De vrouw vindt de klachtbehandeling van de gemeente hierover niet voldoende. De ombudsman oordeelt dat de gemeente de ontzamelingsprocedure beter had kunnen voorbereiden en transparanter had kunnen zijn en vindt de klachten dan ook gegrond.
  Lees meer
 2. Nieuwsbericht 8 november 2010

  Ombudsman pleit voor ruimere rol restitutiecommissie bij strijd om Koenigscollectie

  De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, komt na onderzoek tot de conclusie dat de minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap niet vooringenomen handelt in een conflict over de teruggave van de kunstcollectie van Koenigs door zich als eigenaar op te…
  Lees meer
 3. Nieuwsbericht 22 februari 2013

  Ombudsman feliciteert 150 jaar Bronbeek

  Op 19 februari 2013 vierde Het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek (KTOMMB) zijn 150-jarig bestaan. De toekomstig Veteranenombudsman Alex Brenninkmeijer liet zijn hartelijke felicitaties aan de commandant overbrengen door één van zijn…
  Lees meer
 4. Rapport 22 september 2012

  2012/161: Klacht tegen handelwijze erfgoedinspectie bij ingevoerde goederen

  Verzamelaar van Afrikaanse voorwerpen verzendt vijf kisten met Malinese voorwerpen na controle door de Malinese erfgoedinspectie naar Nederland. De Nederlandse Douane hield de zending tegen omdat het over cultuurgoederen zou kunnen gaan waarvoor speciale regels voor de in- en uitvoer gelden. De ingeschakelde Erfgoedinspectie riep de hulp in van het Rijksmuseum voor Volkenkunde. Twee kisten werden in beslag genomen door de Marechaussee. De Erfgoedinspectie heeft erkend dat ze ten onrechte zelf geen onderzoek heeft gedaan naar het uitgebrachte advies van de deskundigen en er geen wettelijke grondslag was voor haar optreden. De Nationale ombudsman neemt met instemming kennis van de ingezette verbeteringen onder meer het bieden van de mogelijkheid van contra-expertise.
  Lees meer
 5. Rapport 31 augustus 2012

  2012/138: Commandant vraagt Defensie om veteraan te verwijderen uit Koninklijk Tehuis voor Militairen

  Veteraan met ernstige PTSS woont in Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek. Hij heeft een conflict met de commandant omdat die hem Bronbeek uit wil zetten. De Nationale ombudsman vindt dat de inmiddels gepensioneerde commandant in deze specifieke situatie onvoldoende de-escalerend heeft gehandeld.
  Lees meer