Vind hier nieuws, rapporten, columns en meer publicaties

Wilt u rapporten inzien ouder dan 2010, ga dan naar Archief

Verfijn uw resultaten

Soort
Periode
Thema

17 resultaten gevonden

 1. Rapport 11 april 2018

  2018/019 Leerplichtambtenaar doet zorgmelding terwijl kinderen inmiddels in andere gemeente wonen

  De ouders van twee kinderen klagen erover dat een leerplichtambtenaar van de gemeente Utrecht bij Veilig Thuis een zorgmelding over hun kinderen heeft gedaan. De zorgmelding is in hun ogen onterecht en onvoldoende onderbouwd, omdat de leerplichtambtenaar geen zicht meer had op de situatie van de kinderen. Het gezin was inmiddels naar een andere gemeente verhuisd. De ombudsman vindt het begrijpelijk en professioneel dat de leerplichtambtenaar de situatie door deskundigen wilde laten beoordelen en daarom een melding heeft gedaan. De klacht vindt hij dan ook niet gegrond.
  Lees meer
 2. Rapport 20 december 2016

  2016/118 Leerplichtambtenaar moet waarschuwing na luxe schoolverzuim goed motiveren

  Echtpaar wil trouwen in het buitenland en vraagt de scholen van hun kinderen in de gemeente Hoorn om drie dagen extra verlof. Van één van de kinderen geeft de school voorwaardelijke toestemming op grond van een werkgeversverklaring van de vrouw. Die kan zij (ook later) niet leveren. De leerplichtambtenaar geeft een officiële waarschuwing van vermoedelijk ongeoorloofd schoolverzuim. De ombudsman vindt dat de gemeente de beslissing beter hadden moeten motiveren.
  Lees meer
 3. Rapport 26 maart 2015

  2015/056 Leerplichtambtenaar gemeente Sint Michielsgestel had oplossing moeten zoeken voor onderwijs ziek meisje

  Een meisje wordt vrijgesteld van de leerplicht zolang ze vanwege ziekte niet naar de middelbare school kan. Bijna een halfjaar later kondigt de leerplichtambtenaar van de gemeente Sint Michielsgestel aan dat de school het meisje gaat uitschrijven en dat er een zorgmelding uitgaat naar het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK). De ouders van het meisje zijn verbijsterd over dit handelen. De Nationale ombudsman en de Kinderombudsman verwachten dat de leerplichtambtenaar het initiatief neemt om samen met de ouders en de school actief naar een oplossing te zoeken voor een goede vorm van onderwijs, die past bij het meisje.
  Lees meer
 4. Rapport 18 oktober 2013

  2013/149: Leerplichtambtenaar doet zorgmelding bij BJZ zonder inlichten van het betreffende gezin

  Een leerplichtambtenaar van de gemeente Opsterland doet een zorgmelding bij het Advies- en meldpunt Kindermishandeling (AMK) over de zoon van een vrouw. De vrouw had daarvoor goed contact met de leerplichtambtenaar en dit schaadt haar vertrouwen in de ambtenaar. Ze klaagt erover dat de gemeente de melding over haar zoon terecht vindt, zonder dat er stukken zijn die dit onderschrijven. De Nationale ombudsman is dit met haar eens en vindt ook dat de vrouw betrokken had moeten worden bij de zorgmelding. De gemeente kon nu niet zonder meer stellen dat de zorgmelding terecht was. Een zorgmelding is ingrijpend voor een ouder, in dit geval wellicht nog meer nu er net een ander onderzoek door AMK was afgesloten. Een zorgmelding moet daarom goed zijn voorbereid en onderbouwd.
  Lees meer
 5. Rapport 4 februari 2011

  2011/037: Moeder klaagt over handelen leerplichtambtenaar bij haar niet-schoolgaande zoon

  Verzoeksters zoon woont niet haar maar bij de vader. Na het behalen van zijn VMBO diploma ging de zoon werken, maar hij was nog leerplichtig tot hij 18 jaar zou worden.

  Lees meer
 6. Nieuwsbericht 13 februari 2017

  Ombudsman: verbeter klachtbehandeling over buitengewoon opsporingsambtenaren

  De Nationale ombudsman vindt dat werkgevers die buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in dienst hebben de klachtbehandeling beter moeten regelen en daarin de burger centraal moeten stellen. Burgers die klachten hebben over boa's, weten vaak niet dat of…
  Lees meer
 7. Nieuwsbericht 14 november 2016

  Meldpunt klachtbehandeling over boa's

  Momenteel is de ombudsman bezig met een onderzoek naar de klachtbehandeling over buitengewoon opsporingsambtenaar (boa's). Naar aanleiding van ons meldpunt over boa's hebben we via de mail en telefoon zo'n 80 signalen ontvangen. Het meldpunt was geopend…
  Lees meer
 8. Nieuwsbericht 24 januari 2011

  Ombudsman vindt thuiszittende leerlingen een misstand

  De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, vindt dat gemeentelijke leerplichtambtenaren zich maximaal in moeten zetten om voor ieder thuiszittend kind weer een plek op een school te krijgen. Hij zegt dat in zijn vandaag verschenen rapport 'Hoera! Ik ga…
  Lees meer
 9. Column 18 februari 2017

  Bea en de boa

  Bea* meldt haar kind ziek bij school. Ze is altijd heel nauwkeurig in dat soort dingen omdat de school alles doorgeeft aan de leerplichtambtenaar. Bea fietst op de stoep. Een handhaver van de gemeente houdt haar staande en waarschuwt haar dat ze niet op de…
  Lees meer
 10. Onderzoek 13 februari 2017

  2017/020 onderzoek naar de praktijk van klachtbehandeling over buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's)

  De Nationale ombudsman vindt dat werkgevers die buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in dienst hebben de klachtbehandeling beter moeten regelen en daarin de burger centraal moeten stellen. Burgers die klachten hebben over boa's, weten vaak niet dat of waar ze een klacht kunnen indienen. De organisaties missen daardoor kansen om te leren van klachten. De ombudsman schrijft dit in zijn onderzoeksrapport ‘Buitengewone klachtbehandeling’ dat hij vandaag publiceert.
  Lees meer