Vind hier nieuws, rapporten, columns en meer publicaties

Wilt u rapporten inzien ouder dan 2010, ga dan naar Archief

Verfijn uw resultaten

Soort
Periode
Thema

29 resultaten gevonden

 1. Video 22 augustus 2018

  Klacht van de Dag

  In onze nieuwe rubriek 'Klacht van de Dag' vertelt een medewerker over een klacht die hij of zij heeft behandeld. We beginnen met Lara. Zij vertelt over een mevrouw die bij ons kwam met een klacht over de Koninklijke Marechaussee. Hoe hebben we haar kunnen…
  Lees meer
 2. Rapport 16 april 2018

  2018/021 Defensie voldoet niet aan zorgplicht voor ziek personeelslid Koninklijke Marechaussee rond uitzending

  Man werkt voor de Koninklijke Marechaussee (KMar). Hij beveiligt een bezoek van de minister aan vluchtelingenkampen en loopt daar een infectie op. Die leidt tot een chronische maag/darmziekte en hij wordt afgekeurd als militair. De ombudsman vindt dat Defensie niet voldaan heeft aan de zorgplicht door de man onvoldoende informatie te geven. De man heeft onvoldoende steun gekregen bij zijn re-integratie. Defensie heeft het dienstverband onvoldoende zorgvuldig beëindigd.
  Lees meer
 3. Tekstpagina 10 augustus 2018

  'Waarom werd die vrouw wel gecontroleerd en die niet?'

  Deze zomer bezocht substituut ombudsman Joyce Sylvester de Koninklijke Marechaussee op Rotterdam The Hague Airport. Zij deed dit samen met een aantal medewerkers uit onze teams veiligheid, migratie en mobiliteit en werk, inkomen en onderwijs. Vorig jaar…
  Lees meer
 4. Rapport 29 maart 2017

  2017/044 Koninklijke Marechaussee toont bij paspoortcontrole niet aan dat er geen sprake is van discriminatie

  Een Nederlandse man, woonachtig in Spanje, komt vier keer aan met het vliegtuig in Rotterdam. Hij is werkzaam als piloot en vliegt vanuit Nederland verder. Drie keer vraagt de Koninklijke Marechaussee (Kmar) naar zijn paspoort. Andere passagiers uit Schengenlanden met een lichte huidskleur kunnen gewoon doorlopen. De man krijgt geen duidelijk antwoord waarom hij er steeds wordt uitgepikt. Hij klaagt hierover bij de Nationale ombudsman. De ombudsman vindt dat de Kmar bewijs had moet leveren dat er geen sprake is geweest van discriminatie. Hij doet de aanbeveling om het MTV-proces (Mobiele Toezicht Veiligheid) op het vliegveld aan te passen.
  Lees meer
 5. Rapport 10 mei 2017

  2017/062 Koninklijke Marechaussee handelt niet professioneel bij controle van reizende vrouw met minderjarige dochter

  Een vrouw gaat met haar vijfjarige dochter op vakantie naar Turkije. De Koninklijke Marechaussee (KMar) op Schiphol vraagt om een toestemmingsverklaring van de vader van het meisje. Ze legt uit dat ze als enige het gezag heeft en geen toestemming nodig heeft. De vrouw klaagt over het stellen van onjuiste vragen en de weigering om de vliegmaatschappij te bellen over het oponthoud. De klachten zijn gegrond, maar de Nationale ombudsman vindt dat de vrouw zelf verantwoordelijk is om het gezag aan te tonen. Ook ziet hij geen aanleiding voor schadevergoeding voor de gemiste vlucht omdat ze zich te laat heeft gemeld bij de grenscontrole.
  Lees meer
 6. Nieuwsbericht 1 september 2015

  Nationale ombudsman constateert aandachtspunten bij uitzettingsvluchten

  Er wordt veel gedaan om de uitvoering van uitzettingsvluchten zorgvuldig te laten verlopen, maar op een aantal punten zijn verbeteringen mogelijk, constateert de Nationale ombudsman na onderzoek. Over medische zorg, toegankelijkheid van klachtbehandeling…
  Lees meer
 7. Column 29 juli 2017

  Ik ga op reis en neem mee

  Danielle* is klaar voor de vakantie. Samen met dochtertje Floor* gaat ze een weekje genieten van de Turkse zon. De handbagage is gepakt en de dames gaan naar het vliegveld. Alles lijkt goed te gaan tot de paspoortcontrole. Hier vraagt een medewerker van de…
  Lees meer
 8. Rapport 10 december 2017

  2017/137 Inval arrestatieteam terecht maar betere belangenafweging bij aanwezigheid van kinderen noodzakelijk

  De zoon van een vrouw wordt verdacht van het plegen van een gewapende overval op een juwelier. Het arrestatieteam (AT) van de Koninklijke Marechaussee (KMar) valt de woning van de vrouw binnen die thuis is met met haar minderjarige dochter. De vrouw klaagt dat het AT onterecht en met onevenredig geweld is binnengevallen terwijl zij geen verdachte is en van niets weet. De Nationale ombudsman vindt de inval in de woning terecht, maar oordeelt dat bij aanwezigheid van kinderen een inval de belangen zwaarder moet worden afgewogen.
  Lees meer
 9. Rapport 24 december 2015

  2015/181 Koninklijke Marechaussee moet mensen bij grensweigering een aanspreekpunt bieden voor meer informatie

  Een man nodigt zijn Cubaanse schoonmoeder uit in Spanje. Zij reist via Nederland. Er ontstaat op Schiphol een verwarrende situatie met meerdere controles door de KMar omdat de vrouw onvoldoende informatie kan geven. Haar reisdoel en route komen namelijk niet overeen met de visumaanvraag. Het visum wordt ingetrokken en ze moet in een transitruimte verblijven. Het lukt verzoeker niet bij de KMar iemand aan de telefoon te krijgen om informatie te krijgen en te geven. Zijn vrouw vliegt naar Schiphol, maar slaagt er niet in om iemand te spreken te krijgen over de weigering haar moeder door te laten reizen. De vrouw vliegt weer terug naar Cuba. De Nationale ombudsman vindt dat de KMar voldoende hulpvaardig is geweest, maar het ontbreekt aan een aanspreekpunt op Schiphol voor reizigers en familie als iemand aan de grens geweigerd wordt. De ombudsman doet de minister van Defensie een aanbeveling om de aan de grens geweigerde reizigers in meerdere talen te informeren over hun situatie.
  Lees meer
 10. Rapport 2 mei 2016

  2016/043 Marechaussee moet contact opnemen met IND bij vreemdelingen met artikel 10 verblijfskaart

  Een Nederlandse man woont in Londen en vliegt met zijn vrouw, afkomstig uit Jemen, naar Nederland voor familiebezoek. Zijn vrouw mag Nederland niet verder inreizen, ondanks een artikel-10-verblijfskaart. De man klaagt erover dat zij meer dan 24 uur is opgehouden. Ook luistert de Marechaussee niet als hij wil aantonen dat zij is vrijgesteld van visumplicht. De man kan echter zijn status als EU-burger niet aantonen. Daardoor is de KMar op het verkeerde been gezet. Ondanks dat vindt de Nationale ombudsman dat het in deze situatie voor de hand ligt om snel contact op te nemen met de IND. De ombudsman doet de aanbeveling om voortaan bij twijfel over een vreemdeling met een artikel-10-verblijfskaart, eerst contact met de IND op te nemen.
  Lees meer