Vind hier nieuws, rapporten, columns en meer publicaties

Wilt u rapporten inzien ouder dan 2010, ga dan naar Archief

Verfijn uw resultaten

Soort
Periode
Thema

21 resultaten gevonden

 1. Vraagstuk 31 januari 2019

  Ik heb het inburgeringsexamen gemaakt, maar mag dat niet meer bekijken

  Hebt u inburgeringsexamen gedaan, maar mag u dit examen niet meer bekijken? Dat is vervelend, zeker als u nu niet kunt leren van de gemaakte fouten.

  Lees meer
 2. Vraagstuk 17 december 2018

  Ik ben niet geslaagd voor mijn inburgeringsexamen

  Bent u niet geslaagd voor uw inburgeringsexamen? Dat is erg vervelend, zeker als u niet meer zoveel tijd heeft om in te burgeren. De inburgeringstermijn is 3 jaar. Als u het inburgeringsexamen niet haalt, moet u het opnieuw doen.

  Lees meer
 3. Vraagstuk 17 december 2018

  Ik moet lang wachten voor ik inburgeringsexamen kan doen

  Hebt u zich aangemeld voor het inburgeringsexamen, maar krijgt u geen reactie van DUO? Dat is erg vervelend, zeker als u niet meer zoveel tijd heeft om in te burgeren. Het kan zijn dat u een aantal weken moet wachten voordat u examen kunt doen.

  Lees meer
 4. Vraagstuk 17 december 2018

  Moet ik altijd inburgeringsexamen doen?

  Om in te burgeren moet u het inburgeringsexamen doen. Maar lukt dat niet? Bijvoorbeeld omdat u niet goed kunt lezen en schrijven of omdat het lichamelijk niet gaat? Dat is erg vervelend. U kunt namelijk een boete krijgen als u niet op tijd inburgert.

  Lees meer
 5. Rapport 19 december 2018

  2018/094 DUO moet gezakte kandidaten inburgeringsexamen meer toelichting geven over reden van zakken

  Een Amerikaanse man, die ruim tien jaar woont en werkt in Nederland, wil Nederlander worden. Hij klaagt erover dat DUO hem geen toelichting heeft gegeven over de reden waarom hij is gezakt voor een onderdeel van het inburgeringsexamen. Na gesprekken met de Nationale ombudsman stuurt DUO de man een formulier met algemene informatie waarin onder andere staat dat hij niet heeft laten zien dat hij heeft nagedacht over zijn droombaan. De ombudsman vindt dit een stap in de goede richting, maar de man had een mondelinge toelichting moeten krijgen waarom zijn werkervaring onvoldoende was. Verder vindt de ombudsman dat DUO gezakte kandidaten meer toelichting moet geven als ze dat willen.
  Lees meer
 6. Vraagstuk 31 januari 2019

  Ik kan niet naturaliseren omdat ik niet kan inburgeren

  Als u de Nederlandse nationaliteit wilt aanvragen, moet u ingeburgerd zijn. Kunt u niet inburgeren of denkt u dat dat niet hoeft? Dan kunt u misschien vrijstelling krijgen.

  Lees meer
 7. Rapport 10 april 2018

  2018/017 Inburgeringsexamen behaald, toch volle pond betaald!

  Twee vrouwen vestigen zich in 2012 bij hun partner in Nederland. Zij moeten inburgeren en een inburgeringsexamen halen. Zij lenen allebei €5.000 van DUO met de voorwaarde, als ze op tijd inburgeren, 70% van de kosten vergoed te krijgen. Nadat ze het examen binnen drie-en-een-half jaar hebben gehaald, moeten zij DUO toch 100% terugbetalen. De Nationale ombudsman vindt dat DUO tekort is geschoten in de informatieverstrekking en doet de minister van SZW de aanbeveling een passend gebaar te maken naar de beide vrouwen.
  Lees meer
 8. Nieuwsbericht 17 april 2018

  Ombudsman onderzoekt inburgering

  De Nationale ombudsman start een onderzoek naar inburgering. In dit onderzoek brengt hij het perspectief van de inburgeraar actief in bij de voorgenomen stelselherzieningen van de verantwoordelijk minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daarbij is…
  Lees meer
 9. Onderwerp 31 januari 2019

  Inburgering IND

  Hebt u een vraag voor de IND over inburgering? Hebt u bijvoorbeeld inburgeringsexamen gedaan, maar mag u uw examen niet meer bekijken? Op deze pagina helpen wij u verder.

  Lees meer
 10. Onderwerp 17 december 2018

  Inburgering

  Hebt u een vraag voor DUO over inburgering? Hebt u bijvoorbeeld het inburgeringsexamen niet gehaald? Of krijgt u mogelijk een boete die u niet kunt betalen? Op deze pagina helpen wij u verder.

  Lees meer