Vind hier nieuws, rapporten, columns en meer publicaties

Wilt u rapporten inzien ouder dan 2010, ga dan naar Archief

Verfijn uw resultaten

Soort
Periode
Thema

12 resultaten gevonden

 1. Rapport 19 april 2018

  2018/023 Openbaar ministerie en politie hadden slachtoffer van inbraak beter moeten ondersteunen

  Twee dronken toeristen forceren de voordeur van een monumentaal bedrijfspand in het centrum van Amsterdam. Het OM Amsterdam heeft de toeristen weggestuurd met een boete en biedt de eigenares aan de boete over te maken als schadevergoeding. Maar haar schade is een stuk hoger. De Nationale ombudsman vindt dat de politie de afspraken over het opnemen van de aangifte niet is nagekomen. Hij vindt dat het OM onzorgvuldig is omgegaan met de voorbereiding, het geven van informatie en het verstrekken van een schadevergoeding uit coulance.
  Lees meer
 2. Rapport 17 oktober 2012

  2012/168: Man klaagt over inbraak en weigering aangifte opname door politie na inbeslagneming hennepplanten

  Politie Haaglanden forceert de voordeur van een woning wegens verdenking van hennep kweken. Nadat de politie 20 hennepplanten in beslag heeft genomen, wordt de voordeur gerepareerd. Maar de politie heeft de achterdeur niet goed afgesloten en de eigenaar zegt dat hij nadat hij thuiskomt €7.000, een laptop en een schilderij mist. De Nationale ombudsman vindt dat de diefstal niet aan de politie verweten kan worden omdat de achterdeur al niet goed sloot voordat de politie kwam. Wel vindt hij dat de politie meer moeite had moeten doen om de aangifte op te nemen.
  Lees meer
 3. Rapport 22 september 2012

  2012/157: Politieman zet politiehond in door vermoeden van inbraak en wegrennen man

  Politie Kennemerland houdt om 1 uur 's nachts met inzet van een politiehond een man aan bij het paardenpension in Vijfhuizen. De hond heeft een hap vlees uit zijn been genomen. De man beweert een geheime afspraak met een vrouw te hebben. De Nationale ombudsman vindt het terecht dat de politie de man verdenkt van een poging tot inbraak. Omdat de man wegrende en niet wilde stoppen vindt de ombudsman dat het behoorlijk was de hond te 'stellen'.
  Lees meer
 4. Column 10 oktober 2015

  Voor de dichte deur

  Op een druilerige maandagmiddag komt mevrouw Bessem* om 16 uur thuis bij haar huis in Vlaardingen en ziet dat haar deur is opengebroken. Ze ontdekt ook dat er alweer een nieuw slot in is gezet. Een slot waarvan zij de sleutel niet heeft. Wat nu? Na een…
  Lees meer
 5. Rapport 20 oktober 2014

  2014/142 Politie Den Haag had niet kunnen voorkomen dat politiehond verdachte bijt

  De politie Den Haag is 's nachts op zoek naar een man die verdacht is van diefstal van een scooter. De aangelijnde politiehond vindt de man die zich verstopt had in de bosjes en bijt hem. De man klaagt daarover en over het feit dat hij pas de volgende ochtend bezoek en onderzoek krijgt van een arts. De Nationale ombudsman is van oordeel dat de politie niets te verwijten valt, omdat zij geen alternatieven had om de man op te sporen en de man zich verstopt had. Toen de politie waarschuwde dat zij de politiehond zou inzetten had de man zich bekend moeten maken. Ook is de man afdoende verzorgd.
  Lees meer
 6. Rapport 25 januari 2011

  2011/020: Man klaagt over inzetten en beet van politiehond tijdens inbraakmelding

  Op 13 maart 2009 kreeg de politie vlak na middernacht een melding van een verdachte situatie in Markelo. Het was de politie bekend dat er regelmatig werd ingebroken en de omgeving werd afgezet.

  Lees meer
 7. Rapport 19 februari 2015

  2015/029 Politiehondengeleider regionale politie-eenheid Rotterdam had toezicht moeten houden op politiehond

  Verdachte van inbraak wordt gebeten door een diensthond van de regionale politie-eenheid Rotterdam. Dit komt volgens de man doordat de politiehondengeleider zijn diensthond heeft losgelaten om zelf over een hek te klimmen en de hond er onderdoor te laten kruipen. De Nationale ombudsman is het met de man eens dat de politiehondengeleider zijn diensthond tijdens het beklimmen van het hekwerk niet onder ‘direct en voortdurend' toezicht had.
  Lees meer
 8. Rapport 21 mei 2014

  2014/049: Politie moet door professioneel optreden schijn van discriminatie vermijden

  Een forse blanke man en een man met een getinte huidskleur wandelen aan het begin van de avond door Wijchen en bekijken een leegstaande woning die te koop staat. Er zijn in die wijk veel woninginbraken geweest. De politie vraagt de mannen zich te legitimeren. De gekleurde man heeft geen ID bij zich en de blanke man wil zijn ID niet tonen. De politie houdt hen aan. Voordat ze in de politieauto stappen fouilleert de politie de gekleurde man wel en de blanke man niet. De Nationale ombudsman vindt dat de politie door professioneel optreden kan voorkomen dat burgers met een kleur het gevoel kunnen hebben dat zij vanwege die kleur gediscrimineerd worden.
  Lees meer
 9. Rapport 2 mei 2014

  2014/038: Politie Gouda houdt terecht drie jongens van Marokkaanse afkomst staande

  Drie Marokkaanse jongens in Gouda werden 's nachts staande gehouden door de politie, met het verzoek om hun ID-bewijs-bewijs te tonen.

  Lees meer
 10. Rapport 19 december 2013

  2013/189: Politie lost schoten bij achtervolging zestienjarige jongen

  16-jarige jongen wordt rond 6.00 uur 's ochtends achternagezeten door de politie Limburg omdat hij wordt verdacht van inbraak waarbij de bewoners hem en zijn mededaders hebben overlopen. De politie lost bij de achtervolging te voet enkele schoten. De Nationale ombudsman vindt dat er geen sprake was van een situatie waarin mocht worden geschoten op grond van de ambtsinstructie. De jongen en zijn mededader hebben de bewoners niet bedreigd met geweld, ook al interpreteerde de meldkamer dat wel. Het schieten is een te zwaar middel om het doel, de aanhouding, te bereiken. De ombudsman rekent dit incident de politieorganisatie aan. Hij ziet tot zijn verbazing dat het incident in de politieorganisatie niet inhoudelijk is besproken. Daarom doet hij de aanbeveling het incident te evalueren en er lessen uit te trekken
  Lees meer