Vind hier nieuws, rapporten, columns en meer publicaties

Wilt u rapporten inzien ouder dan 2010, ga dan naar Archief

Verfijn uw resultaten

Soort
Periode
Thema

25 resultaten gevonden

 1. Rapport 4 juni 2018

  2018/036 Douane controleert koffer bij 100% controle zonder aanwezigheid van de eigenaar

  Een man klaagt erover dat de Douane op Schiphol zijn koffer na een vlucht vanuit Curaçao in het kader van de 100%-controle heeft gecontroleerd zonder zijn aanwezigheid. De Nationale ombudsman oordeelt dat de Douane daartoe bevoegd was. Wel geeft hij de Douane mee dat volledige informatieverstrekking aan de reizigers bij deze controles van belang is. De Douane verbetert naar aanleiding daarvan de informatieverstrekking over koffercontroles bij de 100%-controle op de informatieborden bij de gates en ook op haar internetsite en app. De Nationale ombudsman heeft hier met instemming van kennisgenomen.
  Lees meer
 2. Rapport 19 mei 2017

  2017/063 Douane moet bij 100% controle informatieverstrekking over bevoegdheden en verplichtingen verbeteren

  Een man klaagt over de wijze waarop de Douane op Schiphol een 100% controle heeft uitgevoerd. Vanwege bepaalde controlebevoegdheden mocht de Douane naar het doel van de reis en het vliegticket vragen. De Nationale ombudsman vraagt de Douane wel om reizigers voortaan beter te informeren over de bevoegdheden van de Douane en de verplichtingen van de reiziger om daaraan te voldoen.
  Lees meer
 3. Nieuwsbericht 22 augustus 2016

  Nationale ombudsman komt naar Noord-Holland!

  Heeft u een probleem met een overheidsinstantie zoals de Belastingdienst, het CJIB, de gemeente, UWV of DUO? En komt u er niet uit? Kom dan naar de Ombudsbus van de Nationale ombudsman. Van 14 t/m 16 september brengen we een bezoek aan de provincie Noord…
  Lees meer
  Onderwerpen: 
 4. Rapport 21 juni 2012

  2012/0104: Man klaagt dat douane Surinaamse drank uit voor hem bestemde zending heeft verwijderd en vernietigd

  Man ontvangt een pakket uit Suriname, maar er ontbreekt een jerrycan podorosi (sap van de acai-bes). Die heeft de Douane eruit gehaald en gecontroleerd door er een gat in te maken. Daarna is de jerrycan met inhoud vernietigd omdat de podorosi na controle niet meer geschikt was voor consumptie. De Nationale ombudsman vindt dat iemand die onevenredig nadeel lijdt van een rechtmatige controle moet worden gecompenseerd. Hij heeft er met instemming kennis van genomen dat de Douane de schade gaat vergoeden.
  Lees meer
 5. Rapport 21 april 2011

  2011/117: Klacht over onderzoek Douane op Schiphol na verzuimen aangeven contant geld

  Verzoekers reizen met hun jonge kinderen van Spanje naar Peru via Schiphol. De Douane ontdekt bij de man en bij de vrouw elk meer dan €10.000 contant geld. Omdat ze hiervan aangifte hadden moeten doen, stelt de douane een uitgebreid onderzoek in. Daardoor missen zij hun aansluitende vlucht. De Nationale ombudsman oordeelt dat de Douane binnen de gegeven tijd een zorgvuldiger en minder belastende aanpak van het onderzoek en het verhoor had moeten kiezen en meer oog had moeten hebben voor de emoties van de kinderen en de ouders.
  Lees meer
 6. Rapport 1 juli 2011

  2011/200: Man klaagt over hardhandigheid tijdens 100%-controle douane Schiphol

  Een reiziger komt terug uit Suriname en landt op Schiphol. Hij moet door de 100%-controle. Hij moppert erover en begint te schelden als hij naar de betreffende rij wordt verwezen. De douanemedewerker pakt hem bij de arm. Daar is hij niet van gediend en dient daarover een klacht in. De klacht wordt volgens hem niet goed opgepakt omdat er geen getuigen worden gehoord. De Nationale ombudsman constateert dat in de ontstane situatie de handelwijze van de douane onnodig escalerend kan werken. De Douane merkt zelf op dat het verzoek om getuigen te horen onvoldoende aandacht heeft gekregen. De ombudsman is het daarmee eens.
  Lees meer
 7. Rapport 10 november 2017

  2017/123 Geen aanwijzingen dat AIVD onbehoorlijk heeft gehandeld jegens studente

  Een studente met Nederlandse en Marokkaanse nationaliteit gaat met haar familie op vakantie in Turkije. Zij wordt op het vliegveld van Istanbul als enige van haar familie tegengehouden en mag het land niet in. Ook tijdens bezoeken aan Marokko wordt zij dagelijks bezocht door een politieman. Zij vermoedt dat de AIVD persoonsgegevens heeft doorgespeeld aan beide landen. De ombudsman heeft echter geen aanwijzingen gevonden dat de AIVD, ten aanzien van het doorspelen van persoonsgegevens van verzoekster aan de Turkse of Marokkaanse dienst of autoriteiten, onbehoorlijk heeft gehandeld.
  Lees meer
 8. Column 14 januari 2012

  Douane gaat buiten zijn boekje

  Henry* heeft – na een mooie vakantie in Cuba – nog maar net zijn eerste stappen op Nederlandse bodem gezet of zijn vakantiegevoel is in één klap verdwenen. Op Schiphol wordt hij aangesproken door een medewerker van de Douane die hem allerlei vragen stelt…
  Lees meer
  Onderwerpen: 
 9. Rapport 23 november 2011

  2011/345: Cubaan klaagt over intimidatie en privacyschending door Douane op Schiphol

  Man komt vanuit Cuba op Schiphol aan. Bij de controle van zijn bagage stelt een medewerker van de Douane hem vragen over zijn reis naar Cuba. Uit de controle komen vervolgens indicaties voor kinderporno naar voren, strafbare feiten. De Nationale ombudsman vindt dat het niet tot de taak en bevoegdheid van de douanemedewerker behoort om onderzoek te doen naar strafbare feiten als deze geen verband houden met de invoer van goederen.
  Lees meer