Vind hier nieuws, rapporten, columns en meer publicaties

Wilt u rapporten inzien ouder dan 2010, ga dan naar Archief

Verfijn uw resultaten

Soort
Periode
Thema

10 resultaten gevonden

 1. Nieuwsbericht 10 september 2018

  Politie Bonaire doodt terecht een agressieve hond

  Op Bonaire ontsnapt een hond uit een tuin en bijt iemand op een passerende scooter. Nog voordat de eigenaar van de hond thuis is gekomen, schiet de politie de hond dood en brengt het kadaver naar de landfill. De eigenaar klaagt bij de Nationale ombudsman.…
  Lees meer
 2. Rapport 23 mei 2013

  2013/052: Man klaagt over de reactie van de gemeente op zijn hulpvraag nav bijtincident

  Inwoner van Heemstede probeert zijn loslopende golden retriever die in gevecht is geraakt met een aangelijnde american staffordshire terrier vast te pakken en wordt vervolgens in zijn hand gebeten door de stafford. Buurtgenoten vertellen hem naderhand dat zij ook veel last hebben van de stafford. Hij vraagt de gemeente om maatregelen tegen de stafford. De Nationale ombudsman vindt dat de gemeente adequaat heeft gereageerd door een onafhankelijke deskundige in te schakelen en op grond van diens advies maatregelen te nemen. Hij waardeert de dejuridiserende en de-escalerende aanpak van de gemeente.
  Lees meer
 3. Rapport 29 juni 2018

  2018/046 Korps Politie Caribisch Nederland maakt juiste keuze door ontsnapte hond dood te schieten na bijtincident

  Man klaagt dat de politie Bonaire zijn hond heeft doodgeschoten en naar de vuilnishoop heeft gebracht. De hond was ontsnapt uit de tuin en beet iemand op een passerende scooter. De Nationale ombudsman vindt dat de politie de juiste keuze heeft gemaakt omdat de politie op Bonaire geen middelen heeft om gevaarlijke honden te vangen. Hij begrijpt dat de politie vanwege het warme weer de hond meteen naar de vuilnishoop heeft gebracht.
  Lees meer
 4. Rapport 30 juni 2017

  Rapportbrief: Politie Midden-Nederland moet medische verklaring opvragen bij discussie over verwonding door hondenbeet

  Naar aanleiding van de klacht van een echtpaar over hoe de politie Midden-Nederland onderzoek heeft gedaan naar de melding dat hun hond iemand had gebeten, heeft de Nationale ombudsman over deze werkwijze vragen gesteld aan de politiechef.

  Lees meer
 5. Rapport 29 juni 2018

  2018/046 Kuerpo Polisial Hulanda Karibense ta hasi skohensia korekto tirando kachó mata ku a sali, despues di un insidente di mordementu

  Hòmber ta keha ku polis di Bonèiru a tira su kachó mata i a hiba esaki na e landfill. E kachó a logra sali di kurá i a morde un persona pasando riba un skuter. Ombudsman Nashonal ta haña ku polis a hasi e skohensia korekto pasobra polis na Bonèiru no tin medio pa gara kachó peligroso. E ta komprondé ku polis pa motibu di e klima kayente a hiba e kachó mesora na e landfill.
  Lees meer
 6. Rapport 19 februari 2015

  2015/029 Politiehondengeleider regionale politie-eenheid Rotterdam had toezicht moeten houden op politiehond

  Verdachte van inbraak wordt gebeten door een diensthond van de regionale politie-eenheid Rotterdam. Dit komt volgens de man doordat de politiehondengeleider zijn diensthond heeft losgelaten om zelf over een hek te klimmen en de hond er onderdoor te laten kruipen. De Nationale ombudsman is het met de man eens dat de politiehondengeleider zijn diensthond tijdens het beklimmen van het hekwerk niet onder ‘direct en voortdurend' toezicht had.
  Lees meer
 7. Rapport 19 november 2014

  2014/171 Politie treedt correct op bij zich verzettende eigenaar tegen inbeslagname hond

  De hond van een man en een vrouw krijgt als gevolg van een aantal bijtincidenten een muilkorf- en aanlijngebod. Als de hond daarna een andere hond bijt, neemt de gemeente de hond in beslag. De man verzet zich, waarna de politie, die hierbij aanwezig is omdat werd verwacht dat de man en vrouw niet wilden meewerken, de man fixeert met een nekklem om de hond uit de woning te kunnen halen. Daarna wordt de man met behulp van handboeien aangehouden vanwege het beletten en/of belemmeren van een ambtshandeling. De man en vrouw klagen erover dat de politie disproportioneel geweld heeft gebruikt. De Nationale ombudsman vindt het gebruikte geweld niet disproportioneel omdat de man tegenwerkte en de politie snel moest handelen om de hond in beslag te nemen.
  Lees meer
 8. Video 12 juni 2013

  Column: Heemstede zoekt praktische oplossing

  Elke zaterdag verschijnt er een column van de Nationale ombudsman in landelijke krant De Telegraaf. In zijn column schrijft hij over klachten die hij heeft gekregen en hoe hij deze heeft opgelost. In deze video: de Nationale ombudsman spreekt over zijn…
  Lees meer
 9. Rapport 27 december 2013

  2013/202: Demonstranten niet tijdig ingelicht over voorbereidingen voor noodbevel en draaiboek voor ontruiming

  Een groep uitgeprocedeerde asielzoekers en sympathisanten demonstreert in de vorm van een tentenkamp in gemeente Vlagtwedde. Uiteindelijk wordt het tentenkamp ontruimd. De demonstranten klagen erover dat zij niet op tijd zijn ingelicht over de voorbereidingen voor een noodbevel en draaiboek voor de ontruiming. Ook vinden ze dat de burgemeester onvoldoende heeft gecommuniceerd over de op handen zijnde ontruiming. Hierdoor konden de demonstranten het noodbevel niet vooraf door de rechter laten toetsen. Het blijkt dat het noodbevel al een aantal dagen in voorbereiding was. De ombudsman vindt dat de burgemeester in strijd met het vereiste van fair play heeft gehandeld door het noodbevel pas op het laatste moment uit te vaardigen waardoor het direct in werking trad en er geen tijd meer was voor beroep op de rechter. Wel heeft de burgemeester voldoende gecommuniceerd over de ontruiming.
  Lees meer
 10. Column 15 juni 2013

  Heemstede zoekt praktische oplossing

  Cor* laat zijn Golden Retriever uit. Maar hij is nog niet goed op weg of zijn hond krijgt ruzie met de Staffordshire terriër van Rinus. De hond van Cor zit niet aan de lijn, dus hij probeert de hondenruzie te sussen door hem vast te pakken. De terriër zet…
  Lees meer