Vind hier nieuws, rapporten, columns en meer publicaties

Wilt u rapporten inzien ouder dan 2010, ga dan naar Archief

Verfijn uw resultaten

Soort
Periode
Thema

109 resultaten gevonden

 1. Rapport 15 mei 2013

  2013/049: Man klaagt dat CIBG inadequaat gehandeld heeft met verzoek om vaststelling bevoegdheid fysiotherapie in VS

  Nederlandse vrouw werkt al jaren als fysiotherapeut in de staat Oklahoma in de VS. Na haar verhuizing naar Nebraska moet zij haar bevoegdheid opnieuw laten vaststellen door het Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg (CIBG). Maar het CIBG laat dit liggen en de vrouw kan haar werk niet doen. De Nationale ombudsman vindt dat het CIBG geen oog heeft gehad voor de specifieke omstandigheden en haar verzoek niet snel genoeg heeft opgepakt. Hij vindt dat het CVIBG zich coulant moet opstellen bij het toewijzen van een schadevergoeding.
  Lees meer
 2. Nieuwsbericht 24 april 2013

  Actie preventief fouilleren A2 en camping was misbruik van bevoegdheid

  De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, is van oordeel dat de politie Oost Nederland misbruik van haar bevoegdheden heeft gemaakt bij acties van preventief fouilleren langs de A2 bij Geldermalsen en op een camping in Kerkdriel.
  Lees meer
 3. Rapport 29 maart 2012

  2012/052: Werknemer KMar klaagt dat leidinggevende zichzelf onterecht bevoegdheid heeft toegeëigend hem uit zijn functie te zetten

  Na 34 jaar dienst bij de Koninklijke Marechaussee krijgt een medewerker het verzoek de functie van "bewerker" te gaan vervullen binnen de zogenaamde infostraat te Utrecht. Zijn leidinggevende zou hem hebben gezegd dat zijn functie als coördinator Bijzondere Dienst voor de AIVD en MIVD niet langer bestond. Voor die functie is een zogenaamde artikel 60 WIV-aanwijzing nodig en die heeft deze medewerker. De medewerker stemt eerst in met de nieuwe functie, maar komt daar een week later op terug omdat hij hoort dat zijn functie nog wel bestaat. Als hij na een paar dagen weer op zijn werk terugkomt, krijgt hij te horen dat hij zijn spullen kan pakken, de aanwijzing die hij nodig heeft voor die functie is namelijk ingetrokken. De ombudsman vindt dat de leidinggevende zichzelf impliciet de bevoegdheid heeft toegeëigend om de man uit zijn functie te zetten door eigenhandig de 60-WIV-aanwijzing in te trekken. Dit is niet integer omdat hij daarvoor niet bevoegd was.
  Lees meer
 4. Nieuwsbericht 23 mei 2011

  Uitzondering op inburgeringsvereiste alleen symbolisch

  Sinds de Wet Inburgering in het Buitenland uit 2006 zijn geen verzoeken van vreemdelingen toegewezen om op grond van bijzondere omstandigheden uitgezonderd te worden voor het inburgeringsvereiste. Gezien de aard van de zaken waar het om gaat, is dat…
  Lees meer
 5. Nieuwsbericht 28 juni 2014

  Nationale ombudsman nu ook formeel Veteranenombudsman

  Vanaf 28 juni 2014 is de Nationale ombudsman ook formeel de Veteranenombudsman. Dit is vastgelegd in de Veteranenwet, die op deze dag in werking is getreden.
  Lees meer
 6. Instantie 24 januari 2018

  Gemeente Midden-Groningen

 7. Nieuwsbericht 20 juli 2017

  Vrouw blijft dupe van complexe regeling

  Staatssecretaris van Financiën en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bieden geen oplossing voor een vrouw wier andere inkomstenbronnen (deels) wegvallen door verhoging van haar uitkering met een toeslag voor hulpbehoevendheid. Nationale…
  Lees meer
 8. Rapport 16 november 2017

  2017/127 WVK-Groep behandelt geen klachten over eigen klachtenvertrouwenspersoon

  Een man is werkzaam bij de WVK-Groep te Bladel. Hij heeft een gesprek met de klachtenvertrouwenspersoon van de WVK-Groep over een incident op de werkvloer. Hij stelt daar een vraag, maar krijgt nooit een reactie. Zijn klacht hierover wordt niet in behandeling genomen en hij wordt ook niet doorverwezen. De Nationale ombudsman vindt dat de WVK-Groep tekort schiet door klachten over de eigen klachtenvertrouwenspersoon niet te behandelen. De WVK-Groep laat weten inmiddels bevoegd te zijn om deze klachten wel inhoudelijk te behandelen.
  Lees meer
 9. Instantie 6 juni 2017

  Nmi Certin

 10. Rapport 18 april 2017

  2017/042 AIVD zet voor onderzoek gedeeltelijk onrechtmatig bijzondere bevoegdheden in

  Een man klaagt erover dat de AIVD zonder rechtmatige grondslag zijn telefoon- en internetverkeer eeft afgetapt en/of hem heeft gevolgd en geobserveerd. De Nationale ombudsman vindt dat er voor een deel van dit onderzoek onvoldoende zwaarwegende redenen waren. Voor de overige periode stelt de ombudsman vast dat het onderzoek rechtmatig en behoorlijk heeft plaatsgevonden. De onzorgvuldigheden die bij dit onderzoek hebben plaatsgevonden waren niet zodanig dat er onbehoorlijk is gehandeld.
  Lees meer