Vind hier nieuws, rapporten, columns en meer publicaties

Verfijn uw resultaten

Soort
Periode
Thema

92 resultaten gevonden

 1. Nieuwsbericht 17 november 2017

  Respecteer beslagvrije voet in wetsontwerp voor vereenvoudigd derdenbeslag

  De bescherming van de beslagvrije voet is onvoldoende gewaarborgd in het wetsontwerp voor de vereenvoudiging van het derdenbeslag. Dat schrijft de Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, in een brief aan de staatssecretaris van Financiën. Op verzoek van…
  Lees meer
 2. Nieuwsbericht 21 december 2017

  UWV en Belastingdienst moeten samenwerken om bestaansminimum te garanderen bij beslaglegging

  Het UWV en de Belastingdienst moeten er door goede samenwerking gezamenlijk voor zorgen dat mensen met schulden over een inkomen ter hoogte van het bestaansminimum kunnen blijven beschikken als er beslag wordt gelegd op hun uitkering. Dat schrijft de Natio…
  Lees meer
 3. Nieuwsbericht 14 maart 2017

  Overheid respecteert beslagvrije voet ook bij bankbeslag

  Zes grote overheidsinstanties en gerechtsdeurwaarders gaan de beslagvrije voet ook bij bankbeslag respecteren. Tot deze afspraak zijn zij gekomen tijdens de bijeenkomst die Nationale ombudsman Reinier van Zutphen hierover eind januari organiseerde. De deel…
  Lees meer
 4. Nieuwsbericht 25 januari 2017

  Ombudsman: bescherm de beslagvrije voet ook bij bankbeslag

  De Nationale ombudsman Reinier van Zutphen wil dat overheidsinstanties en gerechtsdeurwaarders ook bij bankbeslag de beslagvrije voet respecteren. Op dit moment hoeven zij dit niet, omdat het niet in de wet vastgelegd is.
  Lees meer
 5. Nieuwsbericht 6 december 2016

  3x leren over behoorlijke invordering door de RBG

  De Regionale Belasting Groep (RBG) zorgt voor maatwerk en persoonlijk contact bij de invordering van de aanslag voor waterzuiveringsheffing. Dit blijkt na onderzoek van de Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen. De ombudsman onderzocht de invordering doo…
  Lees meer
  Onderwerpen: 
 6. Rapport 19 december 2017

  2017/146 Overheidsinstanties moeten bij beslaglegging bestaansminimum garanderen

  Een man ontvangt een uitkering van het UWV. De Belastingdienst, GGN en de Regionale Belastinggroep leggen beslag op de uitkering. Deze instanties moeten rekening houden met de beslagvrije voet, maar in hun berekening daarvan zitten grote verschillen. De man komt daardoor onder het bestaansminimum. De Nationale ombudsman vindt dat het UWV en de Belastingdienst samen moeten zorgen dat de man tijdens de beslaglegging kan beschikken over voldoende inkomen.
  Lees meer
 7. Dossier 22 december 2015

  Schulden en armoede

  Hoe komt het dat bij mensen schulden ontstaan? Er zijn allerlei oorzaken: werkloosheid, hypotheekproblemen, scheiding, ziekte of onverwachte terugvorderingen van de overheid.
  Lees meer
 8. Rapport 25 januari 2017

  2017/003 Gerechtsdeurwaarder houdt bij bankbeslag geen rekening met beslagvrije voet

  Een gerechtsdeurwaarder legt beslag op de bankrekening van een man. De man komt in financiële problemen omdat er geen rekening is gehouden met de beslagvrije voet. Hij vraagt om het beslag terug te draaien. De gerechtsdeurwaarder wil de beslagvrije voet niet toepassen bij bankbeslag omdat dit wettelijk niet hoeft. De man klaagt hierover bij de Nationale ombudsman. Na onderzoek blijkt dat de man niet heeft gereageerd op eerdere correspondentie. Het verzoek om het bankbeslag terug te draaien is ook niet met bewijsstukken onderbouwd. De ombudsman kan daarom niet zeggen of de deurwaarder voldoende heeft gedaan en geeft geen oordeel over deze klacht. Hij vindt het wel van belang dat een gerechtsdeurwaarder passende maatregelen treft als de schuldenaar kan aantonen dat er sprake is van een financiële noodsituatie.
  Lees meer
 9. Vraag 25 augustus 2014

  Ik heb vragen over mijn beslagvrije voet

  Is of wordt er beslag gelegd op uw inkomen? De beslagvrije voet is een deel van uw inkomen waarop geen beslag gelegd wordt.
  Lees meer
 10. Rapport 12 mei 2016

  2016/046 SVB moet zich bij verrekening houden aan beslagvrije voet

  De Sociale Verzekeringsbank (SVB) keert een echtpaar AOW uit. Het echtpaar heeft schulden. Mevrouw moet ook de SVB geld terugbetalen. Zij heeft een renteloze lening ontvangen van de SVB omdat haar AOW-pensioen later ingaat. Daarom houdt de SVB maandelijks een deel van haar AOW in. Als er vervolgens ook beslag wordt gelegd op de AOW, is het inkomen van mevrouw gedaald tot onder de beslagvrije voet. De SVB weigert de beslagvrije voet toe te passen op de verrekening van de renteloze lening. De Nationale ombudsman vindt dat de SVB in deze situatie onvoldoende heeft gedaan om de familie een inkomen te garanderen ter hoogte van de beslagvrije voet. De SVB heeft er na tussenkomst van de ombudsman voor gezorgd dat de beslagvrije voet wel toegepast werd op de verrekening van de renteloze lening.
  Lees meer