Vind hier nieuws, rapporten, columns en meer publicaties

Wilt u rapporten inzien ouder dan 2010, ga dan naar Archief

Verfijn uw resultaten

Soort
Periode
Thema

31 resultaten gevonden

 1. Rapport 25 maart 2015

  2015/051 Politie-eenheid Den Haag had gevolgen van letsel na aanrijding nader moeten onderzoeken

  Een vrouw krijgt op haar fiets een aanrijding met een auto. Ze klaagt dat de politie-eenheid Den Haag alleen naar het verhaal van de automobilist heeft geluisterd en heeft volstaan met een mutatierapport omdat de toedracht niet kon worden vastgesteld. De Nationale ombudsman vindt geen aanknopingspunten voor een onpartijdige opstelling van de politie. Wel beveelt hij de politie aan alsnog een proces-verbaal op te maken als de vrouw kan onderbouwen dat haar letsel haar beperkt in haar dagelijkse bezigheden.
  Lees meer
 2. Rapport 6 juli 2011

  2011/203: Vrouw klaagt dat politie bij aanrijding situatie niet opgenomen heeft

  Op de snelweg wordt de auto van een mevrouw geraakt door een andere auto. De automobilist wil niet meewerken aan het invullen van het schadeformulier. Een weginspecteur van Rijkswaterstaat die toevallig op de parkeerplaats is, kan de automobilist ook niet overhalen. De vrouw belt de politie. Er arriveren twee agenten die in hun auto blijven zitten en overleggen met de weginspecteur. De weginspecteur vertelt de vrouw dat de politie is doorgereden vanwege een melding van een aanrijding waarbij verschillende auto's zijn betrokken. Als de vrouw aan de politiemensen vraagt wat ze moet doen, laten zij haar weten dat zij op een later tijdstip aangifte kan doen. Daarna rijden ze weg. De Nationale ombudsman kan begrijpen dat de politie prioriteit moest geven aan de andere aanrijding, maar dat neemt niet weg dat ze zich hulpvaardiger had moeten opstellen door gegevens op te nemen en te verifiëren.
  Lees meer
 3. Rapport 11 oktober 2011

  2011/295: Onvoldoende subjectiviteit politie bij opstellen registratieset bij aanrijding

  Een automobilist raakt betrokken bij een aanrijding met een vrachtwagen op een tweebaansweg. Gevolg een lange kras. Achteraf wordt de auto total-loss verklaard. Twee agenten helpen bij het invullen van het schadeformulier. Eén van hen maakt de registratieset op. De automobilist klaagt er over dat dit niet objectief is gebeurd. De agenten hebben de aanrijding zelf niet gezien. Uit het onderzoek van de ombudsman blijkt dat de automobilist hen ter plekke een andere verklaring heeft gegeven dan de tegenpartij. De ombudsman vindt het niet behoorlijk dat de politie dit niet heeft vermeld in de registratieset. Hij beveelt aan om de registratieset aan te passen.
  Lees meer
 4. Column 22 maart 2014

  De 'Sjaak' na aanrijding op de snelweg

  Sjaak* rijdt van zijn werk naar huis over de A15 richting Rotterdam. Hij is al bijna thuis, als hij een klap voelt tegen de achterkant van zijn auto. Hij schrikt zich een ongeluk. Voor hij beseft wat er gebeurt, raakt zijn auto in een spin en komt…
  Lees meer
 5. Rapport 5 september 2018

  2018/067 Politie Limburg biedt voortaan alternatieve zittingsdatum van klachtencommissie aan bij verhindering

  Autobestuurder wordt 's nachts op de N281 aangereden terwijl hij linksaf slaat. Hij heeft te veel gedronken en krijgt een boete. Hij klaagt dat de politie Limburg geen oog heeft voor de aanleiding van het ongeval. De ombudsman is het met de politiechef eens dat dit onvoldoende is onderzocht. Wel heeft de politie goed nagedacht over het bellen van een ambulance. Ook heeft de ombudsman er met instemming kennis van genomen dat de politie voortaan een alternatieve datum voor een zitting van de klachtencommissie aanbiedt als verzoeker niet kan.
  Lees meer
 6. Rapport 1 september 2011

  2011/266: Slachtoffer aanrijding wordt niet als zodanig betrokken bij strafzaak automobilist

  Vrouw wordt als voetganger op zebrapad aangereden door een veel te hard rijdende auto. Ze belandt op de motorkap, maar nadat de ambulancebroeders haar hebben verbonden, kan zij naar huis. De volgende dag zou zij naar het politiebureau zijn gegaan om een verklaring af te leggen, maar dat zou haar geweigerd zijn. De vrouw stuurt vervolgens haar zienswijze schriftelijk naar het bureau. Later komt ze er bij toeval achter dat de bestuurder is vrijgesproken. De Nationale ombudsman vindt dat de politie haar geen kans heeft geboden om als slachtoffer haar verhaal te kunnen doen. Ook al was het letsel op het oog gering, toch had de politie meer aandacht aan de vrouw als slachtoffer van een ernstige verkeersovertreding moeten schenken. Ook vindt hij dat de politie haar klachten niet voortvarend heeft opgepakt en geen hoor en wederhoor heeft toegepast.
  Lees meer
 7. Rapport 19 augustus 2012

  2012/130: Ouders klagen over informatieverstrekking politie omtrent aanrijding dochter

  Ouders van overleden dochter klagen over de politie Limburg-Noord. Zij vinden dat de politie direct is uitgegaan van suïcide terwijl het ook een trein-ongeval zou kunnen zijn. Pas na het indienen van een klacht geeft de politie uitgebreid informatie. De Nationale ombudsman vindt dat in zo'n ernstige situatie de overheid twijfel moet voorkomen door de burger voortvarend en zo volledig mogelijk te informeren. Hij is van oordeel dat de politie de ouders uiteindelijk wel voldoende heeft geïnformeerd maar dat deze informatieverstrekking te laat op gang is gekomen. Wel vindt hij dat de politieagenten gezien de omstandigheden juist hebben gehandeld na het vinden van de dochter.
  Lees meer
 8. Rapport 16 juli 2014

  2014/073 Politie niet noodzakelijk bij lichte aanrijding en ingevuld schadeformulier

  Koerier meldt een aanrijding in Utrecht van zijn bus bij zijn werkgever. Hij is bezig met de schadeformulieren met de andere partij, maar het is druk en de werkgever gaat naar de plaats van aanrijding zodat de koerier verder kan. Er ontstaat een meningsverschil tussen de vrouwen van de andere auto en de werkgever en twee surveillerende buitengewoon opsporingsambtenaren roepen de politie erbij. Als de werkgever wil weglopen, houden de boa's hem tegen. Hoewel de Nationale ombudsman niet twijfelt aan de goede bedoelingen van de boa's, hadden zij de werkgever van de koerier niet mogen vast houden totdat de politie was gearriveerd. De schadeformulieren waren immers correct ingevuld zodat de zaak verder kon worden afgehandeld door de verzekeringsmaatschappij.
  Lees meer
 9. Rapport 19 juli 2011

  2011/210: Politie raakt kenteken verdachte doorrijden bij aanrijding kwijt en weigert schadevergoeding

  Een vrouw vindt onder de ruitenwisser van haar geparkeerde auto een briefje van een getuige die heeft gezien dat iemand haar auto heeft aangereden. Zij ziet krassen aan de rechterachterkant van de auto. De getuige heeft de automobilist gezien, maar weet het kenteken niet meer. De vrouw doet aangifte bij de politie. Een paar maanden later ziet de getuige de automobilist, zij heeft het kenteken door aan de politie. De politie raakt dit echter kwijt, waardoor de vrouw het eigen risico van 150 euro voor het Waarborgfonds moet betalen. Zij vraagt de politie om haar dit te vergoeden. De Nationale ombudsman beveelt de politie aan om aan dit verzoek tegemoet te komen, in lijn met zijn rapport 'behoorlijk omgaan met schadeclaims' (2011/025).
  Lees meer
 10. Rapport 4 juli 2017

  2017/076 Politie Zeeland-West-Brabant handelt onzorgvuldig na schade aan een auto veroorzaakt door een derde

  Een man op leeftijd is met zijn auto betrokken bij een aanrijding met een scooter. Een omstander denkt dat hij wil wegrijden en grijpt de autosleutels door het openstaande raampje uit het contactslot. Er ontstaat hierdoor schade aan de auto en de man belt de politie. Doordat de politie de gegevens van de omstander niet heeft genoteerd en het schadeformulier niet goed heeft ingevuld is zijn verzoek om schadevergoeding afgewezen. De Nationale ombudsman vindt dat de politie de gegevens van de omstander had moeten noteren. De klacht over het schadeformulier is niet gegrond, omdat de man zelf heeft getekend. De ombudsman vraagt de politie om alsnog een gebaar te maken richting de man.
  Lees meer