Vind hier nieuws, rapporten, columns en meer publicaties

Verfijn uw resultaten

Soort
Periode
Thema

68 resultaten gevonden

 1. Rapport 22 maart 2017

  2017/041 Politie Rotterdam gebruikt zonder waarschuwing onnodig fysiek geweld en zet politiehonden in

  Een groep mensen klaagt erover dat ze door een politie-linie en inzet van drie politiehonden met fysiek geweld zijn verwijderd uit een park. Drie personen worden aangehouden omdat ze zich strafbaar hebben gedragen. Ze klagen hierover bij de Nationale ombudsman. De ombudsman vindt dat er in deze situatie minder ingrijpende middelen voorhanden waren. De inzet van de linie en het gebruikte geweld vindt hij disproportioneel.
  Lees meer
 2. Rapport 16 februari 2016

  2016/016 Politieambtenaar neemt risico op ongewilde hondenbeet en gebruikt onnodig geweld tijdens aanhouding van een verdachte

  De vermoedelijke dader van een ramkraak op een supermarkt wordt achtervolgd door een politieauto met politiehond. Plotseling stopt de man de auto en stapt uit. De hondenbegeleider opent het noodluik van de hondenkooi omdat hij verwacht dat de dader zou vluchten. Hij wacht niet tot de hond uit de auto is en weer onder zijn controle staat. De man geeft zich echter direct over. De politieambtenaar wil een hondenbeet voorkomen en gebruikt fysiek geweld om de man naar de grond te werken. De ombudsman vindt dat er geen sprake was van een noodtoestand die het vrijlaten van de hond en het gebruik van het fysieke geweld kan rechtvaardigen.
  Lees meer
 3. Rapport 22 september 2012

  2012/157: Politieman zet politiehond in door vermoeden van inbraak en wegrennen man

  Politie Kennemerland houdt om 1 uur 's nachts met inzet van een politiehond een man aan bij het paardenpension in Vijfhuizen. De hond heeft een hap vlees uit zijn been genomen. De man beweert een geheime afspraak met een vrouw te hebben. De Nationale ombudsman vindt het terecht dat de politie de man verdenkt van een poging tot inbraak. Omdat de man wegrende en niet wilde stoppen vindt de ombudsman dat het behoorlijk was de hond te 'stellen'.
  Lees meer
 4. Rapport 30 november 2015

  2015/164 Politie Den Haag handelt niet professioneel door diensthond doelbewust te laten bijten

  Een man verlaat na afloop van een traditioneel Koerdisch feest de feestruimte. Buiten zijn 150 tot 200 personen betrokken bij een confrontatie. Hij kan niet terug de feestzaal in. Hij komt in het gewoel terecht. De politie voert met de korte wapenstok een tweetal charges uit. Vervolgens wordt de man door een diensthond in zijn rechterarm gebeten. Hij klaagt erover dat de politie disproportioneel geweld heeft gebruikt. De Nationale ombudsman vindt het gezien de omstandigheden niet onbegrijpelijk dat de man klappen met de wapenstok heeft gekregen. Echter blijkt uit niets dat de man fysiek geweld heeft gebruikt tegen de politie of derden. Daarom vindt de ombudsman dat de politie niet professioneel heeft gehandeld door de diensthond zodanig in te zetten dat de man tot tweemaal tot kon worden gebeten.
  Lees meer
 5. Rapport 7 april 2015

  2015/074 Politie Den Haag zet in dreigende situatie terecht bijtende politiehond in

  De politie krijgt een melding dat een man 's nachts een woning is binnengedrongen en de bewoner met de dood heeft bedreigd. De politie ontvangt deze melding en gaat met vier hondengeleiders ter plaatse. De bewoner zegt dat de man in het bezit zou zijn van een schaar. De man wordt aangehouden wegens bedreiging. Een politiehond wordt ingezet en bijt de man in zijn arm en been. Tevens wordt de schildprocedure toegepast. De man klaagt erover dat er bij zijn aanhouding een politiehond is ingezet en dat hij in zijn arm is gebeten. De politie kon tot aanhouding overgaan omdat hij de bewoner, die oprecht bang overkwam, met een schaar zou hebben bedreigd. De Nationale ombudsman oordeelt dat er sprake was van een voor de politieambtenaren dreigende situatie en oordeelt dat de daadwerkelijke inzet van de diensthond niet onjuist was. Door niet te reageren op de waarschuwingen van de politie en de opdracht om mee te werken, heeft verzoeker zichzelf blootgesteld aan het risico van de daadwerkelijke inzet van de diensthond.
  Lees meer
 6. Rapport 2 april 2015

  2015/064 Politie-eenheid Rotterdam had man zonder handboeien en voor minder zwaar delict moeten aanhouden

  Een man is na herhaaldelijke weigering om mee te werken aan een preventieve fouilleringsactie aangehouden op grond van wederspannigheid en geboeid vervoerd naar het politiebureau. De Nationale ombudsman ziet voor dit laatste geen aanleiding omdat hij had aangegeven wel mee te gaan naar het politiebureau om daar preventief te worden gefouilleerd. Ook had de politie ten onrechte aan het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) gemeld dat aan de man een strafbeschikking was uitgereikt. Daarnaast had de politie de man op grond van een minder zwaar delict kunnen aanhouden: het niet opvolgen van een bevel/vordering van de politie. De ombudsman beveelt de korpschef van de Nationale politie aan de instructie van politieambtenaren bij preventieve fouilleeracties hierop aan te passen.
  Lees meer
  Onderwerpen: 
 7. Rapport 19 februari 2015

  2015/030 Regionale politie-eenheid Noord-Nederland vervoert verdachte ten onrechte in handboeien naar het politiebureau

  Een man krijgt van een politieambtenaar van de regionale eenheid Noord-Nederland telefonisch een uitnodiging om op het politiebureau in Drachten een verklaring af te leggen over zijn aangifte dat hij een fors geldbedrag niet terugkrijgt van een ander. Die ander heeft op zijn beurt aangifte gedaan tegen de man wegens poging tot uitlokking van moord. De politieambtenaar laat de man een week later, na het afleggen van een getuigenverklaring op het politiebureau in Veendam, buiten heterdaad aanhouden. Hij wordt tijdens de rit van het politiebureau in Veendam naar dat in Drachten geboeid. De man klaagt hierover. De Nationale ombudsman stelt na onderzoek dat de man op het moment van aanhouding rustig was en had meegewerkt. De politie heeft niet kunnen concretiseren waaruit het gevaar voor de veiligheid van de politieambtenaren of de vluchtgevaarlijkheid zou bestaan.
  Lees meer
 8. Rapport 19 december 2014

  2014/220 Regionale politie-eenheid Rotterdam houdt gevaarlijk rijdende man op redelijke wijze aan

  Een man wordt vanwege zijn gevaarlijke rijgedrag aangehouden na een achtervolging op hoge snelheid door een toevallig passerende ME-bus van de regionale eenheid Rotterdam. De man wordt geboeid naar het politiebureau gebracht. De moeder van de man klaagt hierover en over het onnodig escalerend handelen door haar zoon uit de auto te sleuren en vlak voor zijn gezicht te schreeuwen. De Nationale ombudsman acht het na het horen van de verklaringen aannemelijk dat de politie de man eerst tweemaal heeft gevraagd uit te stappen alvorens hem beet te pakken. Ook is het aannemelijk dat daarbij harde woorden zijn gevallen, maar zonder daarbij te schreeuwen pal voor de man. De regionale eenheid Rotterdam had nog even moeten wachten op een politie-eenheid die de man naar het politiebureau kon vervoeren en de man werd gezien zijn gedragingen als vluchtgevaarlijk beschouwd, waardoor het gebruik van handboeien begrijpelijk was.
  Lees meer
 9. Rapport 19 november 2014

  2014/171 Politie treedt correct op bij zich verzettende eigenaar tegen inbeslagname hond

  De hond van een man en een vrouw krijgt als gevolg van een aantal bijtincidenten een muilkorf- en aanlijngebod. Als de hond daarna een andere hond bijt, neemt de gemeente de hond in beslag. De man verzet zich, waarna de politie, die hierbij aanwezig is omdat werd verwacht dat de man en vrouw niet wilden meewerken, de man fixeert met een nekklem om de hond uit de woning te kunnen halen. Daarna wordt de man met behulp van handboeien aangehouden vanwege het beletten en/of belemmeren van een ambtshandeling. De man en vrouw klagen erover dat de politie disproportioneel geweld heeft gebruikt. De Nationale ombudsman vindt het gebruikte geweld niet disproportioneel omdat de man tegenwerkte en de politie snel moest handelen om de hond in beslag te nemen.
  Lees meer
 10. Rapport 20 oktober 2014

  2014/142 Politie Den Haag had niet kunnen voorkomen dat politiehond verdachte bijt

  De politie Den Haag is 's nachts op zoek naar een man die verdacht is van diefstal van een scooter. De aangelijnde politiehond vindt de man die zich verstopt had in de bosjes en bijt hem. De man klaagt daarover en over het feit dat hij pas de volgende ochtend bezoek en onderzoek krijgt van een arts. De Nationale ombudsman is van oordeel dat de politie niets te verwijten valt, omdat zij geen alternatieven had om de man op te sporen en de man zich verstopt had. Toen de politie waarschuwde dat zij de politiehond zou inzetten had de man zich bekend moeten maken. Ook is de man afdoende verzorgd.
  Lees meer