Vind hier nieuws, rapporten, columns en meer publicaties

Verfijn uw resultaten

Soort
Periode
Thema

94 resultaten gevonden

 1. Rapport 15 oktober 2012

  2012/173: Politie houdt zonder gegronde reden advocaat aan voor identificatie

  Politie Brabant Zuid-Oost houdt advocaat in zijn auto staande en vraagt hem zich te identificeren. De politie heeft gezien dat een bij hen bekende alcoholverslaafde man in de omgeving van de dagopvang voor drugs- en alcoholverslaafden in Eindhoven uit de auto van de advocaat is gestapt. De politie wil weten wie degene is die de man daar heeft afgezet. De Nationale ombudsman vindt dat de politie geen reden had om de advocaat te vragen om zich te identificeren. Hij vindt dat willekeur voorkomen moet worden en dat de politie zich er goed van bewust moet zijn dat in elk geval afzonderlijk feiten en omstandigheden de identificatieplicht moeten rechtvaardigen.
  Lees meer
 2. Rapport 29 maart 2017

  2017/044 Koninklijke Marechaussee toont bij paspoortcontrole niet aan dat er geen sprake is van discriminatie

  Een Nederlandse man, woonachtig in Spanje, komt vier keer aan met het vliegtuig in Rotterdam. Hij is werkzaam als piloot en vliegt vanuit Nederland verder. Drie keer vraagt de Koninklijke Marechaussee (Kmar) naar zijn paspoort. Andere passagiers uit Schengenlanden met een lichte huidskleur kunnen gewoon doorlopen. De man krijgt geen duidelijk antwoord waarom hij er steeds wordt uitgepikt. Hij klaagt hierover bij de Nationale ombudsman. De ombudsman vindt dat de Kmar bewijs had moet leveren dat er geen sprake is geweest van discriminatie. Hij doet de aanbeveling om het MTV-proces (Mobiele Toezicht Veiligheid) op het vliegveld aan te passen.
  Lees meer
 3. Nieuwsbericht 6 november 1997

  Defensie schoot tekort in nazorg ouders slachtoffer Herculesramp

  De Defensie-organisatie is tekortgeschoten bij de nazorg en de begeleiding van de nabestaanden van één van de slachtoffers van de ramp met het Hercules-vliegtuig op 15 juli 1996 in Eindhoven. Door tekortkomingen in de communicatie binnen de Defensie-organi…
  Lees meer
 4. Nieuwsbericht 21 april 2011

  Ombudsman onderzoekt verzamelen van persoonsgegevens voetbalsupporters

  De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, start een onderzoek naar het fotograferen door de politie van alle voetbalsupporters rondom stadions. Ook wil hij weten wat er met deze foto's gebeurt en in welke systemen persoonsgegevens van supporters worden…
  Lees meer
 5. Rapport 17 oktober 2012

  2012/169: Man klaagt over meename politiebureau doordat hij zich niet kon identificeren

  Politie Amsterdam heeft met politielinten een veilige werkplek gecreëerd na een aanrijding met letsel. Een Imam heeft haast want hij is te laat voor het avondgebed in de moskee waar hij werkt. Hij wil door het afgezette gebied lopen, maar de politie houdt hem tegen. Hij doet het toch, de politie houdt hem aan en vraagt naar zijn identiteit om hem een bekeuring te kunnen geven. Omdat hij geen identiteitsbewijs kan tonen, neemt de politie hem mee naar het bureau om zijn identiteit alsnog vast te stellen. De man sprak geen Nederlands en de politie wist niet dat hij imam was. De man verklaart dat hij ter plaatse een vreemdelingendocument heeft laten zien, maar de politie verklaart dat dit document pas op het bureau tevoorschijn kwam. De Nationale ombudsman heeft bij de beoordeling meer gewicht gegeven aan de verklaring van de politieambtenaren omdat die duidelijk en consistent zijn omdat hij niet kan inzien waarom zij zich in de gegeven situatie veel onnodig werk op de hals zouden halen door verzoeker mee te nemen naar het politiebureau.
  Lees meer
  Onderwerpen: 
 6. Video 2 december 2011

  Column: CBR wil toch oplossing bieden

  Elke zaterdag verschijnt er een column van de Nationale ombudsman in landelijke krant De Telegraaf. In zijn column schrijft hij over klachten die hij heeft gekregen en hoe hij deze heeft opgelost. In deze video: de Nationale ombudsman spreekt over zijn col…
  Lees meer
 7. Nieuwsbericht 2 september 2009

  Hulp voor slachtoffer fraude met gestolen identiteitskaart

  Diefstal van een nieuw aangevraagde identiteitskaart uit een postcontainer bracht een man in ernstige problemen. Zo werd een bedrijf op zijn naam ingeschreven bij de Kamer van Koophandel dat vervolgens schulden maakte, BKR Tiel registreerde schulden op zij…
  Lees meer
 8. Rapport 8 augustus 2011

  2011/234: Politie maakt geen registratie van kettingbotsing (en doorrijden veroorzaker)

  Auto van man wordt in Rotterdam in een kettingbotsing total-loss gereden door een auto met een Duits kenteken. De chauffeur van deze auto maakt na het ongeval meteen rechtsomkeert. De eigenaar van de auto gaat twee dagen later naar het politiebureau om aangifte tegen de veroorzaker te doen, maar op het politiebureau blijken alle gegevens over deze botsing onvindbaar, terwijl er politie ter plekke was en ook het kenteken van de Duitse auto is doorgegeven. De Nationale ombudsman vindt dat de politie de afwikkeling van het verkeersongeval in de politiesystemen had moeten verwerken. Daarnaast vindt hij het niet professioneel dat er geen melding is gedaan aan alle wagens om uit te kijken naar de auto met het Duitse kenteken.
  Lees meer
 9. Rapport 15 maart 2011

  2011/091: Moeder klaagt over behandeling zoon bij niet kunnen identificeren in trein na verlies portemonnee

  Student zit in de trein en kan de conducteur geen vervoersbewijs en ook geen identiteitsbewijs laten zien omdat hij zijn portemonnee kwijt is. Hij geeft zijn roepnaam ipv volledige voornamen op en de politie wordt erbij gehaald om zijn identiteit vast te stellen. Tijdens het wachten op zijn vader met het paspoort zit de student in een glazen ruimte met conducteurs en politie om hem heen, hij voelt zich als een crimineel behandeld. Gezien de ervaringen die NS-medewerkers hebben met het opgeven van valse personalia vindt de Nationale ombudsman het niet vreemd dat de politie is ingeroepen.
  Lees meer
 10. Rapport 12 april 2011

  2011/112: Voetbalsupporter klaagt over fouilleren en identificatievraag vooraf aan voetbalwedstrijd

  Man zit de zaterdagavond in 2009 in een café in Amsterdam. De volgende dag is de voetbalwedstrijd Ajax-Feyenoord. De ME omsingelt het café omdat de harde kern van Ajax zich daar zou ophouden om zich voor te bereiden om een treffen met de harde kern van Feyenoord. Alle aanwezigen moeten zich identificeren en zich laten fouilleren. De supporter heeft geen identiteitsbewijs en moet mee naar het politiebureau om zijn identiteit vast te stellen. De Nationale ombudsman vindt dat de politie strafvorderlijke bevoegdheden uit de Wet wapens en munitie ten onrechte heeft gebruikt om een eventuele openbare ordeverstoring te voorkomen. Bovendien vindt hij dat onvoldoende is gemotiveerd op grond waarvan van alle bezoekers is gevorderd hun identiteitsbewijs te tonen. Het heeft er alle schijn van dat dit alleen is gedaan met als doel de aanwezigen te registreren in het informatiesysteem van de politie. De ombudsman is inmiddels een onderzoek gestart naar preventief fouilleren en overweegt een onderzoek naar de vergaring van persoonsgegevens van voetbalsupporters.
  Lees meer