Vind hier nieuws, rapporten, columns en meer publicaties

Verfijn uw resultaten

Soort
Periode
Thema

119 resultaten gevonden

 1. Rapport 22 maart 2017

  2017/041 Politie Rotterdam gebruikt zonder waarschuwing onnodig fysiek geweld en zet politiehonden in

  Een groep mensen klaagt erover dat ze door een politie-linie en inzet van drie politiehonden met fysiek geweld zijn verwijderd uit een park. Drie personen worden aangehouden omdat ze zich strafbaar hebben gedragen. Ze klagen hierover bij de Nationale ombudsman. De ombudsman vindt dat er in deze situatie minder ingrijpende middelen voorhanden waren. De inzet van de linie en het gebruikte geweld vindt hij disproportioneel.
  Lees meer
 2. Rapport 27 juli 2017

  2017/090 Politie Zeeland-West-Brabant gebruikt wapenstok tegen personen die geen bedreiging vormen

  In een café in Oosterhout is vlak voor sluitingstijd een vechtpartij. De politie komt ter plaatste. De situatie wordt grimmiger als een agent valt en wordt geschopt door een omstander. Er komt assistentie en de straat wordt ontruimd. Verzoekers klagen erover dat de straat was ontruimd terwijl de verdachten al waren aangehouden. Ook klagen ze erover dat de politie disproportioneel geweld heeft gebruikt door met de wapenstok in te slaan op personen die geen bedreiging vormden. De Nationale ombudsman vindt de ontruiming aanvaardbaar. Het geweldgebruik met de wapenstok vindt hij niet professioneel.
  Lees meer
 3. Rapport 2 juli 2015

  2015/107 Huiselijk geweld in Den Haag

  Man heeft op luide toon ruzie met zijn vrouw en de buren waarschuwen de politie. Twee surveillanten van de politie Den Haag nemen poolshoogte. Ondanks dat de man ze niet wil binnenlaten want de ruzie is inmiddels bijgelegd, doen ze dat toch, want ze zien een huilende vrouw en vertrouwen de zaak niet. De Nationale ombudsman vindt ook dat doortastend moet worden opgetreden bij huiselijk geweld, maar dat hier geen sprake was van een noodsituatie die het binnentreden rechtvaardigt. Wel vindt hij dat de politie de man terecht heeft opgehouden in de slaapkamer, dit was proportioneel en in verhouding tot de zorgvuldige risicotaxatie.
  Lees meer
 4. Rapport 16 februari 2016

  2016/016 Politieambtenaar neemt risico op ongewilde hondenbeet en gebruikt onnodig geweld tijdens aanhouding van een verdachte

  De vermoedelijke dader van een ramkraak op een supermarkt wordt achtervolgd door een politieauto met politiehond. Plotseling stopt de man de auto en stapt uit. De hondenbegeleider opent het noodluik van de hondenkooi omdat hij verwacht dat de dader zou vluchten. Hij wacht niet tot de hond uit de auto is en weer onder zijn controle staat. De man geeft zich echter direct over. De politieambtenaar wil een hondenbeet voorkomen en gebruikt fysiek geweld om de man naar de grond te werken. De ombudsman vindt dat er geen sprake was van een noodtoestand die het vrijlaten van de hond en het gebruik van het fysieke geweld kan rechtvaardigen.
  Lees meer
 5. Rapport 30 november 2015

  2015/164 Politie Den Haag handelt niet professioneel door diensthond doelbewust te laten bijten

  Een man verlaat na afloop van een traditioneel Koerdisch feest de feestruimte. Buiten zijn 150 tot 200 personen betrokken bij een confrontatie. Hij kan niet terug de feestzaal in. Hij komt in het gewoel terecht. De politie voert met de korte wapenstok een tweetal charges uit. Vervolgens wordt de man door een diensthond in zijn rechterarm gebeten. Hij klaagt erover dat de politie disproportioneel geweld heeft gebruikt. De Nationale ombudsman vindt het gezien de omstandigheden niet onbegrijpelijk dat de man klappen met de wapenstok heeft gekregen. Echter blijkt uit niets dat de man fysiek geweld heeft gebruikt tegen de politie of derden. Daarom vindt de ombudsman dat de politie niet professioneel heeft gehandeld door de diensthond zodanig in te zetten dat de man tot tweemaal tot kon worden gebeten.
  Lees meer
 6. Rapport 19 december 2013

  2013/189: Politie lost schoten bij achtervolging zestienjarige jongen

  16-jarige jongen wordt rond 6.00 uur 's ochtends achternagezeten door de politie Limburg omdat hij wordt verdacht van inbraak waarbij de bewoners hem en zijn mededaders hebben overlopen. De politie lost bij de achtervolging te voet enkele schoten. De Nationale ombudsman vindt dat er geen sprake was van een situatie waarin mocht worden geschoten op grond van de ambtsinstructie. De jongen en zijn mededader hebben de bewoners niet bedreigd met geweld, ook al interpreteerde de meldkamer dat wel. Het schieten is een te zwaar middel om het doel, de aanhouding, te bereiken. De ombudsman rekent dit incident de politieorganisatie aan. Hij ziet tot zijn verbazing dat het incident in de politieorganisatie niet inhoudelijk is besproken. Daarom doet hij de aanbeveling het incident te evalueren en er lessen uit te trekken
  Lees meer
 7. Rapport 18 december 2013

  2013/197: Politie houdt politiesurveillant op heterdaad aan voor bedreiging van zijn ex

  Politiesurveillant wordt tijdens zijn nachtdienst buiten heterdaad aangehouden wegens aangifte van bedreiging door zijn ex-echtgenote. De Nationale ombudsman vindt dat gezien de omstandigheden de politie niet het risico had mogen nemen om de man eerst uit te nodigen voor een verklaring aangezien er sprake was van escalatie waarbij de man steeds contact zocht met zijn ex-partner en haar ouders. De politie betrok terecht mogelijke eerwraak bij het onderzoek en vroeg het Expertisecentrum om een analyse. De klachtbehandeling laat wel te wensen over. Er was onvoldoende grond om hem voorafgaande aan de hoorzitting te fouilleren.
  Lees meer
 8. Rapport 31 maart 2014

  2014/028: Politie houdt vader aan in woning wegens dreigende sms-jes over zoontje

  Politie Oost-Brabant treedt woning binnen van vader van zevenjarige zoon. De man ligt in scheiding en stuurt zijn echtgenote en haar familie dreigende sms-jes, o.a. dat zij het jongetje nooit meer te zien krijgen. De politie houdt de man in de woning aan en boeit hem om een worsteling te voorkomen en neemt hem mee naar het bureau. De Nationale ombudsman vindt dat de politie in dit geval zonder toestemming of machtiging de woning mocht binnentreden en dat daarbij geen buitensporig geweld is gebruikt.
  Lees meer
 9. Rapport 27 december 2012

  2012/207: Vrouw onterecht geboeid na belediging stadswachters

  Vrouw wil met haar zoon na het winkelen in de binnenstad van Steenwijk een kennis in een café bezoeken. Haar zoon stept op zijn fiets door een voetgangersgebied en wordt daarover aangesproken door een stadswacht. De stadswacht vraagt haar zoon zich te legitimeren maar die weigert dat waarna de stadswacht zegt dat hij is aangehouden en de politie belt. Moeder en zoon gaan het café in. Als de politie in het café komt en de zoon zich alsnog heeft gelegitimeerd escaleert de zaak. De zoon heeft de stadswacht uitgemaakt voor "truttenmadam" en wordt daarop aangehouden en geboeid. Moeder wordt boos en maakt de stadswacht uit voor "matennaaier" waarna ook zij geboeid wordt afgevoerd. De Nationale ombudsman vindt dat de politie geen disproportioneel geweld heeft gebruikt door de vrouw stevig vast te pakken toen zij niet vrijwillig mee wilde gaan. Wel vindt hij dat er geen reden was de vrouw te boeien omdat er geen sprake was van een veiligheidsrisico of van vluchtgevaar.
  Lees meer
 10. Rapport 12 december 2012

  2012/009: Twee jongens onterecht hardhandig aangehouden door politie

  De politie houdt een minderjarige jongen aan vanwege een poging tot inbraak in een auto. Daarbij wordt hij met vlakke hand tegen zijn achterhoofd geslagen. Ook zijn broer wordt aangehouden en met een vuist tegen zijn voorhoofd geslagen. Hun moeder en advocaat worden niet bij hen gelaten op het politiebureau door drukte daar. De ombudsman oordeelt dat de politie de jongen niet had mogen aanhouden, omdat hij niet voldeed aan het signalement van de dader. Slaan op het hoofd mag alleen in zeer uitzonderlijke situaties. Daar was ook geen sprake van bij beide jongens. Ondanks de omstandigheden op het bureau hadden moeder en advocaat bovendien toegang tot hen moeten krijgen.
  Lees meer