2018/052 OM verstrekt gemeente meer informatie dan nodig is

Rapport

Verzoeker had aangiften gedaan van smaad/laster tegen een burgemeester en andere betrokkenen. Per brief liet het Openbaar Ministerie (OM) verzoeker weten dat geen vervolging zou worden ingesteld naar aanleiding van zijn aangiften. Het OM heeft een kopie van deze brief aan die burgemeester verstrekt.

Verzoeker klaagt erover dat het OM een kopie van de aan hem gerichte brief over zijn aangiften aan de burgemeester heeft verstrekt.

De Nationale ombudsman is van oordeel dat de persoon tegen wie aangifte is gedaan niet dient te worden geïnformeerd over de afdoening van die aangifte via een afschrift van correspondentie gericht aan de aangever met daarin onder andere zijn naam en adres. Verder bevatte de bewuste brief niet alleen informatie over de aangifte die verzoeker tegen de burgemeester zelf had gedaan, maar ook informatie over de aangiften die verzoeker tegen andere betrokkenen had gedaan. Door aan de burgemeester een kopie van de aan verzoeker gerichte brief te verstrekken, heeft het OM meer informatie aan de burgemeester verstrekt dan nodig was voor het beoogde doel (de burgemeester informeren over de afdoening van de aangifte tegen hem). Hiermee heeft het OM naar het oordeel van de Nationale ombudsman het evenredigheidsvereiste geschonden.

Evenredigheidsvereiste, niet behoorlijk.

Instantie: Openbaar Ministerie

Klacht:

kopie van de aan verzoeker gerichte brief over zijn aangiften aan de burgemeester verstrekt

Oordeel:

Gegrond