2017/127 WVK-Groep behandelt geen klachten over eigen klachtenvertrouwenspersoon

Rapport

Verzoeker is werkzaam bij de WVK-Groep. Dat is een organisatie die namens de gemeentes Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden aan inwoners met afstand tot de arbeidsmarkt ondersteuning biedt bij het vinden van een reguliere baan1. Verzoeker heeft de klachtenvertrouwenspersoon van de WVK-Groep benaderd met een vraag en wacht op een reactie. Zijn klacht over het uitblijven van een reactie wordt door de WVK-Groep 'niet ontvankelijk' verklaard en daarom inhoudelijk niet behandeld. Verzoeker begrijpt niet dat hij met een klacht over de klachtenvertrouwenspersoon nergens terecht kan. Hij klaagt hierover bij de Nationale ombudsman.

De Nationale ombudsman vindt dat de WVK-Groep bij de klachtbehandeling te kort schiet, door geen behandelmogelijkheid te bieden voor klachten over de eigen klachtenvertrouwenspersoon. De Nationale ombudsman heeft er met instemming kennis van genomen dat de WVK-Groep zich inmiddels bevoegd acht om deze klachten inhoudelijk te behandelen. Hij gaat ervan uit dat de WVK-Groep haar interne regels in overeenstemming brengt met het inmiddels gewijzigde inzicht.

Normaliter zou de WVK-Groep de klacht over het 'niet reageren' door de klachtenvertrouwenspersoon (alsnog) inhoudelijk moeten behandelen. Omdat met het onderzoek van de Nationale ombudsman hierover al voldoende informatie voorligt, acht de Nationale ombudsman dat in dit geval niet meer nodig. Uit de verstrekte informatie concludeert de Nationale ombudsman dat de lezingen van verzoeker en de WVK-Groep op dit punt uiteenlopen zonder dat één daarvan meer aannemelijk is geworden dan de andere. Daarom kan hierover geen oordeel worden gegeven.

Notes

[←1]

de gemeenschappelijke regeling 'Regeling WVK-groep' (Bladel, Gemeenteblad nr. 111065, 16 augustus 2016)

Instantie: WVK-Groep te Bladel

Klacht:

verzoekers klacht over ‘het niet reageren’ van de klachtenvertrouwenspersoon noch inhoudelijk behandeld, noch verwezen naar wie dat wel kan

Oordeel:

Gegrond