2017/123 Geen aanwijzingen dat AIVD onbehoorlijk heeft gehandeld jegens studente

Rapport

Verzoekster ging in oktober 2016 op vakantie naar Turkije. Bij aankomst in Istanbul werd haar meegedeeld dat zij het land niet in mocht en dat zij op een volgende vlucht terug naar Nederland zou worden gezet. Ook bij haar reizen naar Marokko werd zij door de douane apart genomen. Zij moest vertellen op welk adres zij in Marokko zou verblijven. Gedurende de tijd dat zij in Marokko verbleef kwam er elke dag een politieambtenaar om te checken of zij er daadwerkelijk verbleef.

Verzoekster klaagde er over dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) haar persoonsgegevens heeft doorgespeeld aan verschillende landen, waaronder Turkije en Marokko, waardoor zij de betreffende landen niet of met zeer veel moeite binnenkomt. Volgens verzoekster is er geen enkele reden of concrete aanwijzing dat zij tot een risicogroep behoort dan wel banden zou hebben met een terroristische organisatie. Als gevolg van deze onrechtmatige handelwijze ondervindt zij schade, waaronder imagoschade.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft naar aanleiding van de klacht van verzoekster advies ingewonnen bij de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (de Commissie). De Commissie heeft de minister geadviseerd de klacht ongegrond te verklaren. De minister heeft de bevindingen en het advies van de Commissie overgenomen.

De Nationale ombudsman overwoog dat de overheid de grondrechten van haar burgers dient de respecteren. Sommige grondrechten bieden waarborgen tegen het optreden van de overheid, zoals het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer.

Op basis van de aan de Nationale ombudsman verstrekte en door hem geverifieerde informatie heeft de Nationale ombudsman geen aanwijzingen gevonden dat de AIVD, ten aanzien van het doorspelen van persoonsgegevens van verzoekster aan de Turkse of Marokkaanse dienst of autoriteiten, onbehoorlijk heeft gehandeld.

Instantie: Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD)

Klacht:

persoonsgegevens doorgespeeld aan verschillende landen, waaronder Turkije en Marokko

Oordeel:

Niet gegrond