2017/092 Rijkswaterstaat moet bij grote individuele belangen van inwoners werkzaamheden meer controleren

Rapport

Verzoekers woonden in de Noordwaard. In dit gebied wilde de overheid ruimte bieden aan de rivier om zo de kans op overstromingen te verminderen. Daarvoor werd de inrichting van het gebied veranderd. Omdat de woningen in de Noordwaard daarmee buitendijks zouden komen te liggen, zouden deze woningen eigenlijk moeten verdwijnen. Er is echter bekeken of er mogelijkheden waren om woningen toch te behouden. Voor de woningen waarbij dat mogelijk was, werden maatwerkoplossingen gezocht. De bewoners konden voor de maatwerkoplossing kiezen of de Noordpolder verlaten. Verzoekers kozen voor de maatwerkoplossing. Daarbij zou onder andere de terp van hun woning worden opgehoogd. Rijkswaterstaat sloot hierover een contract met verzoekers. De werkzaamheden werden vervolgens in opdracht van Rijkswaterstaat uitgevoerd door een aannemerscombinatie. Omdat verzoekers vermoedden dat de aannemer een verkeerde grondsoort voor het ophogen van de terp zou gebruiken, meldden zij hun zorgen daarover bij Rijkswaterstaat. Na oplevering van de werkzaamheden bleek dat toch de verkeerde grondsoort was gebruikt. De risico's voor het huis bij vervanging van die grond waren te groot, waardoor verzoekers er uiteindelijk voor hebben gekozen om alsnog de Noordwaard te verlaten.

Verzoekers klagen erover dat Rijkswaterstaat onvoldoende toezicht heeft gehouden op de aannemer die was ingehuurd om de terp te verhogen waarop hun woning stond.

Het project Noordwaard was voor de inwoners ingrijpend. Het ging om hun woning en woonomgeving. De werkzaamheden hebben lang geduurd en veel van de bewoners gevraagd, terwijl zij niet over de technische deskundigheid beschikken om te overzien of de werkzaamheden juist verlopen. Rijkswaterstaat heeft de uitvoering van de werkzaamheden aan de aannemer overgedragen en hoeft er niet op voorhand vanuit te gaan dat de aannemer zijn werk niet goed zal doen. Maar Rijkswaterstaat is met de individuele bewoners contracten aangegaan over de maatwerkoplossingen voor hun woning. Rijkswaterstaat is daarmee ook de partij waar bewoners van mogen verwachten dat deze toezicht houdt op een juiste uitvoering van de werkzaamheden. Daarbij mag maatwerk worden verwacht; Als een bewoner een signaal geeft dat er iets aan de hand is, moet Rijkswaterstaat meer verantwoordelijkheid nemen voor de juiste uitvoering van de werkzaamheden.

Naar aanleiding van de signalen van verzoekers heeft Rijkswaterstaat wel contact opgenomen met de aannemer om aan te geven welke grondsoort in de terp moest worden gebruikt. Rijkswaterstaat heeft zich er echter onvoldoende van vergewist of de aannemer deze boodschap ook had begrepen en de juiste grond zou gaan gebruiken. Ook na afloop van de werkzaamheden heeft Rijkswaterstaat verzuimd het opleverdossier onmiddellijk zelf te controleren.

De klacht is gegrond wegens strijd met het vereiste van maatwerk.

Instantie: Rijkswaterstaat

Klacht:

onvoldoende toezicht gehouden op aannemer die was ingehuurd om terp te verhogen waarop woning stond

Oordeel:

Gegrond