2017/053 Gemeente Simpelveld maakt geen duidelijke afspraken bij informele aanpak van bezwaarschrift

Rapport

Verzoekster dient namens haar cliënt een bezwaarschrift in tegen de afwijzing van een gehandicaptenparkeerkaart. De afwijzing is gebaseerd op een advies van de GGD. Het bezwaar is gericht tegen de kwaliteit van het advies van de GGD.

De gemeente wil het bezwaar informeel oppakken. Zij doet verzoekster daarom het voorstel om een second opinion te vragen. De gemeente stelt daarbij als voorwaarde, dat verzoekster het bezwaar intrekt. Verzoekster gaat omwille van haar cliënt akkoord met het voorstel een second opinion aan te vragen. Maar ze trekt het bezwaar niet in. Dat doet ze onder meer niet, omdat ze de mogelijkheid wil houden een proceskostenvergoeding te vragen.

De second opinion is positief voor haar cliënt. De gehandicaptenparkeerkaart wordt afgegeven. Daarna vraagt verzoekster de gemeente herhaaldelijk om een beslissing op bezwaar, dan wel een proceskostenvergoeding. De gemeente weigert dat. Zij wijst daarbij op de afspraken die volgens haar zijn gemaakt bij de informele aanpak. Door de afspraken zou óf een second opinion worden aangevraagd óf het bezwaar worden behandeld.

Verzoekster klaagt erover dat de gemeente Simpelveld heeft geweigerd een beslissing op bezwaar (en daarmee op haar verzoek om proceskostenvergoeding) te nemen omdat het bezwaar op informele wijze is afgehandeld.

De ombudsman vindt het een positieve ontwikkeling dat de overheid kijkt of een bezwaar op informele wijze kan worden opgepakt. Hij vindt het belangrijk dat bij een informele aanpak goede afspraken worden gemaakt. De gemeente heeft in deze zaak geen duidelijke afspraken gemaakt. Na het geven van de second opinion ontstond daardoor discussie over wat was afgesproken. De ombudsman oordeelt daarom dat de gemeente toen alsnog een beslissing op bezwaar (of althans op het verzoek om proceskostenvergoeding) had moeten nemen.

De klacht is gegrond wegens schending van het vereiste van fair play.

Met instemming heeft de ombudsman kennisgenomen van het feit dat de gemeente tijdens het onderzoek alsnog met verzoekster een oplossing heeft bereikt. De gemeente heeft de proceskosten vergoed en verzoekster heeft haar bezwaar ingetrokken.

De ombudsman doet de gemeente de aanbeveling om in toekomstige gevallen duidelijke afspraken te maken bij start en afronding van de informele aanpak. Hij wijst daarbij op een aantal uitgangspunten die hij in dit rapport heeft geformuleerd.

Instantie: Gemeente Simpelveld

Klacht:

geweigerd een beslissing op bezwaar (en daarmee op verzoek van verzoekster om een proceskostenvergoeding) te nemen, omdat het bezwaar op alternatieve wijze is afgehandeld

Oordeel:

Gegrond