2017/049 Gemeente Heerhugowaard schiet tekort door te hoge verwachting te wekken bij werkzoekende met Wajong-uitkering

Rapport

Verzoekster wil vanuit een Wajong-uitkering aan het werk. Door het UWV wordt zij in aanmerking gebracht voor gesprekken met een wethouder van de gemeente Heerhugowaard in verband met een vacature. Ze heeft in totaal drie gesprekken met de wethouder. Haar klacht houdt in dat de wethouder bij haar de verwachting heeft gewekt dat hij haar een baan kon bieden die er achteraf niet bleek te zijn. Ook zou hij daarover zonder haar toestemming contact hebben gelegd met de pers. Daarnaast klaagt verzoekster erover dat haar klacht hierover door de burgemeester niet naar behoren is behandeld.

Met betrekking tot het wekken van verwachtingen en het niet nakomen daarvan geeft de Nationale ombudsman geen oordeel. De verklaringen van de betrokken partijen lopen hiervoor te ver uiteen. Er zijn daarnaast vrijwel geen andere bronnen op basis waarvan de feiten objectief kunnen worden vastgesteld. Wel vindt de Nationale ombudsman dat UWV en gemeente tekort zijn geschoten in hun gezamenlijke verantwoordelijkheid om verzoekster adequaat te informeren over doel en aard van de gesprekken met de wethouder.

Ook geeft de Nationale ombudsman geen oordeel over de klacht van verzoekster met betrekking tot het zonder haar toestemming contact leggen met de pers. Ook op dit punt lopen verklaringen te zeer uiteen en zijn er geen schriftelijke bronnen beschikbaar op basis waarvan de waarheid objectief kan worden vastgesteld.

De wijze waarop de burgemeester heeft gereageerd op de klacht van verzoekster acht de Nationale ombudsman niet behoorlijk wegens strijd met het vereiste van fair play. Door verzoekster uitsluitend te willen horen in aanwezigheid van de wethouder en door de weerstand van verzoekster daartegen te negeren heeft de burgemeester geen open houding aangenomen tegenover verzoekster en een onnodige belemmering opgeworpen voor inhoudelijke behandeling van haar klacht. Door de klacht vervolgens ook niet inhoudelijk te willen behandelen zonder dat de partijen vooraf zijn gehoord, heeft de gemeente gehandeld in strijd met het vereiste van fair play. Laatstgenoemde gedraging van de burgemeester was bovendien in strijd met de Algemene wet bestuursrecht.

Instantie: Gemeente Heerhugowaard

Klacht:

wethouder heeft bij verzoeker de verwachting gewekt dat hij haar een baan aan kon bieden, terwijl deze er achteraf niet bleek te zijn

Oordeel:

Geen oordeel

Instantie: Gemeente Heerhugowaard

Klacht:

zonder toestemming van verzoekster contact gelegd met de pers

Oordeel:

Geen oordeel

Instantie: Gemeente Heerhugowaard

Klacht:

klacht door de burgemeester niet naar behoren behandeld

Oordeel:

Gegrond