2017/042 AIVD zet voor onderzoek gedeeltelijk onrechtmatig bijzondere bevoegdheden in

Rapport

Verzoeker klaagde er over dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) zijn telefoon- en internetverkeer heeft afgetapt en/of hem heeft gevolgd en geobserveerd. Volgens verzoeker zijn deze bijzondere bevoegdheden zonder rechtmatige grondslag ingezet

De Nationale ombudsman overwoog dat de overheid integer dient te handelen en een bevoegdheid alleen dient te gebruiken voor het doel waarvoor deze is gegeven. Dit betekent dat burgers mogen verwachten dat de overheid haar taken op een gewetensvolle wijze uitvoert. Van de overheid en haar medewerkers mag worden verwacht dat zij hun positie, hun bevoegdheden, hun tijd en middelen niet misbruiken.

Vaststaat dat verzoeker gedurende een bepaalde periode onderwerp van onderzoek door de AIVD is geweest. Op grond van de aan de Nationale ombudsman verstrekte en door hem geverifieerde informatie moet worden geoordeeld dat voor een deel van dit onderzoek onvoldoende zwaarwegende redenen waren, zodat niet was voldaan aan het vereiste van proportionaliteit. Dit deel van het onderzoek heeft onrechtmatig plaatsgevonden. Voor de overige periode heeft de Nationale ombudsman aan de hand van de aan hem verstrekte en door hem geverifieerde informatie vastgesteld dat het onderzoek rechtmatig en behoorlijk heeft plaatsgevonden. De onzorgvuldigheden die bij dit onderzoek hebben plaatsgevonden waren niet van dien aard dat er sprake is geweest van onbehoorlijk handelen door de AIVD.

Instantie: Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD)

Klacht:

in een bepaalde periode, zonder rechtmatige grondslag, onderzoek ingesteld naar verzoeker door zijn telefoon- en internetverkeer af te tappen en/of hem te volgen en observeren.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD)

Klacht:

in een bepaalde periode instellen van een onderzoeker naar verzoeker door zijn telefoon- en internetverkeer af te tappen en/of hem te volgen en observeren.

Oordeel:

Niet gegrond