2017/028 Werk-Leerbedrijf NEF verwijst naar onjuiste tweedelijns klachteninstantie

Rapport

Verzoeker wordt in het kader van zijn IOAW-uitkering door de gemeente Dantumadiel doorgestuurd naar het Werk-Leerbedrijf NoardEast Fryslân (NEF) voor re-integratieactiviteiten. Verzoeker heeft een aantal klachten over NEF.

De eerste klacht betreft een e-mail van een werkcoach van NEF dat hij geen goede indruk had achtergelaten tijdens het Test&Training-traject en dat het accountteam hem daarom niet bovenaan het lijstje had staan om hem voor te stellen op vacatures. De Nationale ombudsman vindt deze klacht gegrond. Het gedrag van verzoeker is nauwelijks vastgelegd en uit de summiere notities blijkt niet dat zijn gedrag met verzoeker is besproken. Ook zijn de notities niet met hem gedeeld. Verzoeker is dan ook niet in de gelegenheid geweest om dit beeld recht te zetten of zijn gedrag aan te passen.

Daarnaast klaagt verzoeker erover dat de werkcoach zijn privacy heeft geschonden door telefonisch contact op te nemen met de werkgever van verzoeker, toen hij zelf een baan had gevonden. De Nationale ombudsman is het met verzoeker eens. Het telefoontje was niet noodzakelijk, omdat de werkcoach ook informatie had kunnen inwinnen bij de gemeente. De werkcoach realiseert zich kennelijk niet dat een werkgever zich mogelijk verplicht voelt te antwoorden als zij belt en dat zij bovendien door telefonisch contact op te nemen ook zelf informatie verstrekt.

Tot slot klaagt verzoeker over de onjuiste doorverwijzing door NEF naar de tweedelijns klachteninstantie. NEF heeft verzoeker namelijk doorverwezen naar de gemeente Dantumadiel. De Nationale ombudsman acht zijn klacht gegrond. De gemeente Dantumadiel is immers geen ombudsvoorziening. Hij doet NEF dan ook de aanbeveling om de bevoegdheid van de Nationale ombudsman in het klachtenreglement op te nemen en in de klachtafhandelingsbrieven een juiste verwijzing op te nemen.

Instantie: Gemeenschappelijke regeling Werk-Leerbedrijf NEF te Kollum

Klacht:

werkcoach heeft geen hoor en wederhoor toegepast in het vormen van haar oordeel over het functioneren van verzoeker

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Gemeenschappelijke regeling Werk-Leerbedrijf NEF te Kollum

Klacht:

privacy van verzoeker geschonden

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Gemeenschappelijke regeling Werk-Leerbedrijf NEF te Kollum

Klacht:

onjuiste verwijzing naar een tweedelijns klachteninstantie in de klachtafhandeling

Oordeel:

Gegrond