2016/124 Gemeente Amersfoort informeert echtpaar niet voldoende over hoogte eigen bijdrage

Rapport

Mevrouw is chronisch ziek en ontvangt al jaren begeleiding via een pgb vanuit de AWBZ. Na afloop van haar indicatie is haar zorg vanaf 1 januari 2015 onder de Wmo 2015 gaan vallen, onder verantwoordelijkheid van de gemeente. Zonder dit te weten, werd haar eigen bijdrage voor de zorg opeens 4 a 5 keer zo hoog en meerdere keren herberekend door het CAK. Zo ook de zorg tot aan 28 april 2015, terwijl die nog onder de oude indicatie uit de AWBZ viel. Als mevrouw hierover navraag deed, kreeg zij geen antwoord van de gemeente maar werd zij doorverwezen naar het CAK omdat die de informatie zou hebben.

Meneer klaagde er onder meer over dat de gemeente hen vooraf niet had geïnformeerd over de wijze waarop de eigen bijdrage werd vastgesteld en de financiële gevolgen die hieruit voor hen konden voortvloeien. Met vragen hierover verwees de gemeente hen slechts door naar het CAK.

De Nationale ombudsman had begrip voor de positie waarin de gemeente verkeerde doordat, zij veel benodigde informatie niet zelf voorhanden heeft om de hoogte van de eigen bijdrage vast te stellen, omdat het CAK deze voor de burger berekent. Maar de burger heeft recht op duidelijke informatie. De informatie die wel voorhanden was, had daarom aan meneer en mevrouw moeten worden verstrekt, waaronder de informatie dat voor mensen uit de AWBZ, de eigen bijdrage in het nieuwe stelsel flink hoger zou kunnen uitvallen. Door dit niet mee te delen, kon mevrouw zich niet goed voorbereiden op de financiële consequenties van deze eigen bijdrage en niet vooraf de keuze maken om al dan niet van de ondersteuning af te zien. Ook de verwijzing naar het CAK achteraf, is niet juist geweest. De gemeente had mevrouw zelf een uitleg dienen te geven over de veranderingen op dit punt.

De gemeente handelde in strijd met het vereiste van goede informatieverstrekking. De onderzochte gedraging was niet behoorlijk.

Wel nam de Nationale ombudsman met instemming kennis van de mededeling van de gemeente dat lering is getrokken uit de klacht en van de toezegging om de procedures te verbeteren.

Overige klachtonderdelen:

- dat de gemeente de gegevensoverdracht aan het CAK niet op orde had, waardoor de hoogte van de te betalen eigen bijdrage steeds werd aangepast. Hierdoor moest mevrouw uiteidnelijk al vanaf 1 januari 2015 een hogere eigen bijdrage betalen, terwijl zij nog tot 28 april 2015 onder het overgangsrecht viel met het oude tarief.

- dat de gemeente de toegezegde vergoeding van extra zorgkosten van €510 niet wilde uitbetaald.

Instantie: Gemeente Amersfoort

Klacht:

verzoeker vooraf niet geïnformeerd over de wijze waarop de eigen bijdrage wordt vastgesteld en de financiële gevolgen die hieruit konden voortvloeien

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Gemeente Amersfoort

Klacht:

gegevensoverdracht naar het CAK was niet op orde waardoor de hoogte van de te betalen eigen bijdrage steeds werd aangepast en hierdoor onduidelijk was

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Gemeente Amersfoort

Klacht:

toegezegde vergoeding van extra zorgkosten van 510 euro niet uitbetaald