2016/118 Leerplichtambtenaar moet waarschuwing na luxe schoolverzuim goed motiveren

Rapport

Ouders vragen aan de scholen van hun kinderen extra verlof aansluitend op de schoolvakantie. Eén van de scholen geeft eerst geen toestemming maar stemt later toe onder de voorwaarde dat er achteraf een werkgeversverklaring wordt overgelegd. De werkgever geeft die verklaring niet af en daarom doet de school alsnog een melding vermoedelijk ongeoorloofd verzuim bij de leerplichtambtenaar van de gemeente. Na een gesprek met de leerplichtambtenaar ontvangen ouders eerst bericht dat zij géén officiële waarschuwing krijgen, maar zeven weken later volgt toch een officiële waarschuwing. Ouders zijn het daar niet mee eens. De Nationale ombudsman vindt het in het algemeen niet onjuist dat de gemeente terug komt op een eerdere (positieve) beslissing, maar dan moet de gemeente wel een goed verhaal hebben. Dit ontbreekt in deze zaak.

Aanbeveling: de ombudsman geeft gemeente in overweging de beslissing om een officiële waarschuwing te geven te heroverwegen

 

Instantie: Gemeente Hoorn

Klacht:

wijze waarop de gemeente de melding van vermoedelijk ongeoorloofd schoolverzuim van de school van verzoekers dochter heeft afgehandeld. Verzoeker vindt het onjuist dat de gemeente hem in eerste instantie heeft bericht dat hij geen officiële waarschuwing zou ontvangen, en daar later toch toe is overgegaan.

Oordeel:

Gegrond