2016/068 Eens een verpleegkundige, altijd een verpleegkundige?

Rapport

Verzoekster was werkzaam als verpleegkundige op de hart- en long afdeling in een ziekenhuis. In het najaar van 2012 verhuisde zij naar het buitenland. Zij heeft zich toen ook uitgeschreven bij de gemeente en haar nieuwe adres in het buitenland aan de gemeente doorgegeven.

Sinds 1 januari 2009 is periodieke herregistratie in het BIG-register voor verpleegkundigen, fysiotherapeuten en verloskundigen verplicht gesteld. Voor deze groep zorgverleners die vóór 1 januari 2009 ingeschreven stonden in het BIG-register, was de uiterste herregistratiedatum 31 december 2013.

In 2015 keerde verzoekster weer terug naar Nederland. Toen zij hier weer wilde gaan solliciteren als verpleegkundige en inlogde op ''mijn BIG-dossier’’, bleek dat haar BIG-registratie was verlopen.

In 2013 heeft het CIBG brieven gestuurd aan bovengenoemde categorieën zorgverleners met informatie over de herregistratie. In totaal heeft het CIBG 350.000 mensen aangeschreven.

Aan verzoekster heeft het CIBG ook brieven gestuurd, drie in totaal: in mei, juli en november 2013. Omdat het CIBG niet meer over haar adres wist dan dat zij in Hongarije woonde, is de brief gestuurd naar: ''mevrouw (…, achternaam verzoekster; No) te Hongarije''.

Verzoekster klaagt erover dat het CIBG onvoldoende moeite heeft gedaan om verzoekster, die in het buitenland woonde, te informeren over herregistratie.

Uit het onderzoek van de Nationale ombudsman is naar voren gekomen dat het CIBG er van alles aan heeft gedaan om de betrokken zorgverleners te informeren. Via de website, sociale media en belangen- en beroepsverenigingen is aan zorgverleners informatie over de herregistratie verstrekt.

Naast deze algemene voorlichtingscampagne heeft het CIBG ook per brief actief informatie verstrekt aan de individuele zorgverleners, waaronder verzoekster. Verzoekster heeft deze brieven, vanwege de summiere adressering, echter nooit ontvangen.

De BIG-registratie is voor een professional als verzoekster van groot belang. Van verzoekster mag dan ook verwacht worden dat zij op de hoogte is en blijft van de rechten en plichten van een verpleegkundige. Een verpleegkundige behoort zich op de hoogte te houden van de ontwikkelingen met betrekking tot haar beroep. Voor het CIBG is er een rol weggelegd ten aanzien van het informeren van zorgverleners.

Het CIBG heeft geprobeerd de groep zorgverleners in het buitenland te bereiken met algemene informatie én door het verzenden van een persoonlijke brief. Daarvoor heeft het CIBG geput uit de adresgegevens van het eigen systeem (waar op dat moment alleen het woonland in stond) en de gegevens van het BIG-register (waarin verzoekster geen actueel of correspondentieadres had ingevoerd). Het CIBG biedt zorgverleners de mogelijkheid om zelf adreswijzigingen in het BIG-register door te voeren.

Vereiste van goede informatieverstrekking – niet gegrond

Instantie: CIBG

Klacht:

BIG-registratie van verpleegkundige afgenomen door een onzorgvuldig proces

Oordeel:

Niet gegrond