2016/003 Onvoldoende aandacht voor privacy mogelijke patiënt bij AMC Amsterdam

Rapport

Een man werd verwezen naar de polikliniek Angststoornissen van het Academisch Medisch Centrum (AMC). Voor het eerste bezoek aldaar werd hem gevraagd een vragenlijst in te vullen. Hierop werd ook gevraagd naar de nationaliteit van zijn ouders en zijn religie. De man vond dat ongepast en vroeg het AMC om verwijdering van die vragen op de vragenlijst.

Het is een vereiste van behoorlijk overheidsoptreden dat grondrechten van burgers worden gerespecteerd. Een van die grondrechten is het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer. Dit vereiste brengt mee dat de overheid bij het vastleggen en verwerken van persoonsgegevens ten minste de regels van de privacywetgeving naleeft. Deze regels zijn onder meer in de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) vastgelegd.

Dergelijke vragen kunnen volgens de Nationale ombudsman alleen in een specifieke context van een mogelijke behandeling noodzakelijk zijn en passen niet bij algemene vragen op het vragenformulier, zoals vragen naar gegevens, die uit oogpunt van een efficiënte manier van werken gesteld worden.

De conclusie is dat het AMC de betreffende gegevens niet op de vragenlijst had mogen vragen.

De klacht over de onderzochte gedraging van het AMC is gegrond, wegens het niet voldoende respecteren van het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer.

De ombudsman doet de aanbeveling aan het AMC om bedoelde vragenlijst dusdanig aan te passen dat het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer van de burger die een eerste bezoek aan (een polikliniek) van het AMC brengt, wordt gerespecteerd.

 

 

 

Instantie: Academisch Medisch Centrum (AMC) te Amsterdam

Klacht:

geweigerd af te zien van het stellen van vragen over religie en afkomst op een vragenlijst.

Oordeel:

Gegrond