2016/012 School en gemeente dragen niet bij aan tijdige inschrijving voor nieuwe leerling

Rapport

Verzoekers leerplichtige zoon kwam in de zomervakantie bij verzoeker wonen, nadat hij jarenlang bij zijn moeder in het buitenland had gewoond. Verzoeker wilde graag zijn zoon op tijd inschrijven bij de middelbare school, zodat zijn zoon zich kon voorbereiden op het nieuwe schoolsysteem. Dit mondde uit in een juridische discussie. Verzoekers zoon kon uiteindelijk wel op tijd naar school.

De Nationale ombudsman en de Kinderombudsman hebben gezamenlijk onderzoek ingesteld.

De Nationale ombudsman vindt dat de gemeente teveel is uitgegaan van de formele regels en concludeert dat de gemeente onvoldoende oplossingsgericht heeft gehandeld. De Kinderombudsman vindt dat een creatievere opstelling verwacht had mogen worden van betrokkenen, zoals bijvoorbeeld een voorlopige inschrijving totdat aan de formele vereisten kon worden voldaan.

De Nationale ombudsman en de Kinderombudsman vinden de klacht gegrond: wegens strijd met het vereiste van de-escalatie en wegens strijd met de verplichtingen die voortvloeien uit het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind om een kind toegang te verlenen tot onderwijs.

Instantie: Gemeente, school en leerplichtambtenaar

Klacht:

gemeente, de school en de leerplichtambtenaar hebben het verzoeker onnodig moeilijk gemaakt om zijn zoon tijdig voor de start van het nieuwe schooljaar op een school in te schrijven

Oordeel:

Gegrond