2015/180 Gemeente Schiermonnikoog biedt geen maatwerk voor betaling verhoogde leges grafrechten

Rapport

Verzoeker en zijn familie hebben sinds 2004 grafrechten voor hun overleden ouders. Tien jaar later moeten de grafrechten worden verlengd. Verzoeker schrikt als hij ziet dat de verschuldigde leges zijn verzesvoudigd. Het blijkt dat de gemeenteraad enkele jaren daarvoor de leges kostendekkend heeft gemaakt. Verzoeker klaagt erover dat hij destijds niet is geïnformeerd over deze wijziging. Hij kan het bedrag niet in één keer betalen. Bij hoge uitzondering mag verzoeker het bedrag in termijnen betalen. Verzoeker klaagt erover dat deze regeling niet redelijk is.

De Nationale ombudsman oordeelt allereerst dat de gemeente in strijd heeft gehandeld met het vereiste van goede informatieverstrekking door verzoeker niet persoonlijk te informeren over de legesverhoging. De ombudsman geeft aan welke aspecten over het algemeen van belang zijn om te beoordelen hoe burgers over gewijzigde regelgeving geïnformeerd dienen te worden. In dit geval vond hij dat verzoeker persoonlijk geïnformeerd had moeten worden, omdat het om een ingrijpende verhoging ging en het voor de gemeente relatief eenvoudig was om mensen persoonlijk te informeren, omdat de gegevens van de nabestaanden bekend waren.

De ombudsman oordeelt daarnaast dat de gemeente deels in strijd heeft gehandeld met het vereiste van maatwerk door in beginsel geen betalingsregeling te treffen en verzoeker niet actief over deze mogelijkheid te informeren. Alleen al de hoogte van de leges maakt dat betaling in termijnen mogelijk moet zijn, ook als daarvoor in de gemeentelijke regels geen voorziening is getroffen. Het is de ombudsman echter niet gebleken dat de betalingsregeling die uiteindelijk is getroffen, onredelijk is.

De ombudsman geeft de gemeente in overweging om de nabestaanden die nog niet op de hoogte zijn gesteld alsnog over de verhoging te informeren. Daarnaast geeft hij in overweging om bij de invordering van leges voor grafrechten betaling in termijnen mogelijk te maken en burgers daarover actief te informeren.

Instantie: Gemeente Schiermonnikoog

Klacht:

verzoeker niet tijdig geïnformeerd over de verhoging van de leges voor grafrechten

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Gemeente Schiermonnikoog

Klacht:

verzoeker onvoldoende mogelijkheid geboden voor een betalingsregeling

Oordeel:

Gegrond