2015/127 Gemeente Haarlemmermeer vergeet burgers te blijven inlichten over ontwikkelingen speelveldje

Rapport

Verzoekers wonen tegenover een rustig speelveldje. Dan past de gemeente het speelveld ineens aan. Verzoekers maken zich zorgen, want dit trekt meer jeugd aan. Ze willen graag betrokken worden bij de beslissingen, maar de gemeente luistert niet naar hun zorgen. In feite staan de beslissingen al vast. Daarom dienen ze een klacht in bij de Nationale ombudsman.

De gemeente licht de besluitvorming toe en doet de toezegging geen verdere aanpassingen meer te zullen doen. Een half jaar later verhoogt de gemeente de hekken echter naar 4 meter. Hiermee is voor verzoekers de maat vol.

De Nationale ombudsman vindt dat de gemeente onvoldoende aandacht heeft gehad voor de zorgen van verzoekers over overlast, door hen niet te informeren over de verhoging van de hekken terwijl zij wist dat dit gevoelig zou liggen. Dit was des te meer van belang omdat de gemeente daarmee terugkwam op een eerdere toezegging. Een burger moet ervan uit kunnen gaan dat een overheidsinstantie zijn toezeggingen nakomt. Dit betekent echter niet dat de gemeente ook gehouden is om alsnog de verhoging van de hekken ongedaan te maken. Er kunnen gerechtvaardigde redenen bestaan om van een eerdere toezegging af te wijken, bijvoorbeeld wanneer er belangen van andere burgers in het geding zijn die een andere uitkomst rechtvaardigen.

De gemeente heeft gehandeld in strijd met het vereiste van goede informatieverstrekking.

Instantie: Gemeente Haarlemmermeer

Klacht:

hekwerk rondom een speelveld voor de woningen van verzoekers verhoogd, terwijl het college in de brief ter afhandeling van een klacht heeft toegezegd het speelveld niet verder aan te passen

Oordeel:

Gegrond