2015/065 Gemeente Ouder-Amstel hoefde geen toestemming te vragen voor bewaren gegevens burgerlijke staat

Rapport

Verzoekster wilde zich inschrijven op het adres van haar nieuwe partner. Tijdens het bezoek aan de balie vroeg de baliemedewerkster om informatie over haar ex-echtgenoot. Verzoekster trachtte daarop uit te leggen waarom zij nog niet juridisch van hem gescheiden was, maar wel was gescheiden van tafel en bed. De reactie van de baliemedewerkster hierop vond verzoekster dermate ongepast dat zij besloot om de inschrijving niet te laten plaatsvinden. Later heeft zij zich opnieuw op het gemeentehuis gemeld voor inschrijving. Toen bleek dat de gemeente gegevens over haar had bewaard.

Verzoekster klaagt erover dat een medewerkster van de afdeling Burgerzaken van de gemeente Ouder-Amstel buiten haar weten en zonder haar toestemming gegevens over haar heeft opgeslagen als interne aantekeningen.

De Nationale ombudsman is van oordeel dat, gelet op de algemene verantwoordelijkheid van de gemeente op grond van de Wet basisregistratie personen voor een correcte basisregistratie, het maken en bewaren van de interne aantekening noodzakelijk was voor een goede uitvoering van deze wet. De gemeente moest namelijk de gegevens over burgerlijke staat correct vaststellen en het was daarom van belang om te verifiëren of iemand die zich aan de balie heeft gemeld al dan niet getrouwd is. De interne aantekening is opgenomen als een "aangehaakt gegeven" dat uitsluitend intern zichtbaar is en niet aan derden bekend wordt gemaakt. De gemeente heeft de aantekening opgenomen voor het geval verzoekster zich later opnieuw aan de balie zou melden en door een andere medewerkster zou worden geholpen. Niet gezegd kan worden dat de gemeente daarmee het recht op privacy van verzoekster onvoldoende heeft gerespecteerd.

Het is een vereiste van behoorlijk overheidsoptreden dat de overheid de grondrechten van haar burgers respecteert. Een van die grondrechten is het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer.

De klacht is niet gegrond.

Instantie: Gemeente Ouder-Amstel

Klacht:

buiten verzoeksters weten en zonder haar toestemming gegevens over haar opgeslagen als interne aantekeningen

Oordeel:

Niet gegrond