2015/055 CBR verduidelijkt na klacht informatie over geldigheid examens binnenvaart

Rapport

Cor Paulissen* wil het diploma Schipper Alle Binnenwateren halen. Daarvoor moet hij een aantal examens halen. De uitslag van ieder gehaald examen blijft twee jaar geldig. Uit de tekst op de website van het CBR begrijpt Cor dat alle behaalde examens onbeperkt geldig blijven nadat hij het diploma Aspirant Schipper heeft gehaald. Hij doet vier jaar later het volgende examen en verwacht het diploma Schipper Alle Binnenwateren te krijgen. Dat gebeurt niet. Het CBR laat hem weten dat de onbeperkte geldigheidsduur alleen betrekking heeft op de examens die deel uitmaakten van het Aspirant Schippersdiploma. Cor vindt dat op de website staat dat hij voor alle gehaalde examens een onbeperkte vrijstelling heeft en niet alleen voor de examens van het Aspirantdiploma.

Verzoeker klaagt erover dat de tekst op de website bij hem de verwachting heeft gewekt dat ook het behaalde examen navigatie 2 onbeperkt geldig zou blijven omdat hij het diploma Aspirant Schipper Binnenvaart heeft gehaald.

De tekst op de website was; "het diploma Aspirant Schipper Binnenvaart geeft onbeperkt vrijstelling voor de behaalde examens van het diploma Schipper Binnenvaart." Die tekst vindt de ombudsman niet ondubbelzinnig. Het is voorstelbaar dat Cor daaruit begreep dat voor alle behaalde examens, ook die examens die geen onderdeel uitmaakten van het diploma Aspirant Schipper, een onbeperkte vrijstelling gold.

De ombudsman acht de klacht gegrond wegens strijd met het vereiste van goede informatieverstrekking.

Met instemming neemt de ombudsman kennis van het aanbod van het CBR aan Cor van een gratis examen navigatie 2 aangeboden en van de gewijzigde tekst op de website.

* Dit is een gefingeerde naam

Instantie: Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) te Rijswijk

Klacht:

tekst op de website van de divisie CVV van het CBR heeft bij verzoeker de verwachting gewekt dat zijn behaalde examen navigatie 2 onbeperkt geldig zou blijven omdat hij het diploma Aspirant Schipper Binnenvaart heeft gehaald

Oordeel:

Gegrond