2015/051 Politie-eenheid Den Haag had gevolgen van letsel na aanrijding nader moeten onderzoeken

Rapport

Verzoekster reed op haar fiets door een parkeergarage en raakte betrokken bij een aanrijding met een auto. Zij raakte even buiten bewustzijn en werd met een ambulance ter controle overgebracht naar het ziekenhuis, waar zij diezelfde dag weer werd ontslagen.

Twee politieambtenaren kwamen ter plaatse en schakelden twee verkeersspecialisten in, die een onderzoek instelden naar de toedracht van de aanrijding. Zij hebben de exacte toedracht van de aanrijding niet kunnen vaststellen en hun was niet gebleken van een overtreding dan wel een misdrijf. De politieambtenaren hebben een en ander vastgelegd in een mutatie, welke de verkeersspecialisten hebben aangevuld met een zogenaamde formutra.

Verzoekster klaagt erover dat de politie de aanrijding onjuist heeft vastgelegd, in die zin dat er geen proces-verbaal is opgemaakt en dat de mutatie geen weergave is van de feitelijke toedracht.

Wanneer de lezingen over de toedracht van een aanrijding niet met elkaar overeenkomen, dienen beide lezingen te worden opgenomen in de mutatie. In dit geval is hieraan voldaan. Dat de politieambtenaren in de formutra hebben vermeld dat het een onduidelijk geval was, en dat de fietsster vermoedelijk zelf voor de auto is gefietst, acht de Nationale ombudsman niet onjuist. De verkeersspecialisten en hadden onderzoek naar de toedracht van de aanrijding gedaan en hun vermoedelijke conclusie is derhalve ingegeven door de bijzondere deskundigheid die zij als verkeersspecialisten hebben.

De Nationale ombudsman acht het echter niet juist dat in de mutatie/formutra vermeld staat dat er sprake is van een verkeersongeval met uitsluitend materiële schade nu verzoekster heeft aangegeven dat zij onder meer een zwaar gekneusde heup had opgelopen. De mutatie/formutra geeft op dit punt geen juiste weergave van de feiten.

Het vereiste van goede organisatie is geschonden.

Voor de beantwoording van de vraag of er een proces-verbaal had moeten worden opgemaakt, is niet alleen van belang of er sprake was van zwaar lichamelijk letsel maar ook of er sprake was van zodanig lichamelijk letsel dat daaruit tijdelijke ziekte of verhindering in de uitoefening van de normale bezigheden is ontstaan. De politie had moeten stilstaan bij de vraag of uit het letsel tijdelijke ziekte of verhindering in de uitoefening van de normale bezigheden is ontstaan.

Het vereiste van goede voorbereiding is geschonden.

De Nationale ombudsman geeft de politiechef in overweging de mutatie/formutra aan te laten passen en alsnog een proces-verbaal op te laten maken indien verzoekster het letsel nader heeft onderbouwd en er sprake blijkt te zijn van letsel waaruit tijdelijke ziekte of verhindering van de dagelijkse bezigheden is ontstaan.

De klacht dat één van de betrokken politieambtenaren zich partijdig heeft opgesteld, is niet gegrond.

Instantie: politie-eenheid Den Haag

Klacht:

vastleggen van de aanrijding

Oordeel:

Gegrond

Instantie: politie-eenheid Den Haag

Klacht:

gestelde partijdige opstelling van de politie

Oordeel:

Niet gegrond