2015/033 Gemeente Zeevang heeft geld uit geliquideerde stichting correct beheerd

Rapport

In 1975 heeft de gemeenteraad van Zeevang een bedrag geaccepteerd dat was ontstaan na liquidatie van een stichting die een rusthuis in de voormalige gemeente Beets exploiteerde. Voorwaarde voor acceptatie was dat de gemeente het saldo zou aanwenden in het belang van de sociale zorg van de gemeente. Voor het beheer en het doen van uitkeringen uit het fonds stelde de gemeenteraad een aparte commissie van advies in, bestaande uit de burgemeester, twee raadsleden en twee burgers. Tot en met 2013 zijn kleine uitkeringen verstrekt ten laste van het zogeheten 'Zonnehoekfonds'. In 2013 besloot de gemeenteraad het fonds op te heffen en het resterende bedrag toe te voegen aan de algemene middelen.

De Dorpsraad Beets klaagt er bij de Nationale ombudsman over dat de gemeente Zeevang de aan haar toevertrouwde gelden niet volgens de statutaire voorwaarden heeft beheerd.

De Nationale ombudsman concludeert dat het saldo in 1975 is overgedragen aan en geaccepteerd door de gemeente Zeevang. Daarmee is het saldo deel gaan uitmaken van de publieke middelen. Voor de besteding van de middelen uit het saldo is eveneens een publieke grondslag gevonden door instelling van een vaste raadscommissie van advies.

Gemeenten verantwoorden zich voor het beheer van publieke gelden door middel van de begroting en jaarrekening. Bij de beslissing om het fonds op te heffen heeft de gemeenteraad naar het oordeel van de Nationale ombudsman gehandeld in overeenstemming met het motiveringsvereiste.

De klacht is niet gegrond.

Instantie: Gemeente Zeevang

Klacht:

de aan verzoekster toevertrouwde gelden van een in 1974 ontbonden stichting niet volgens de statutaire voorwaarden beheerd.

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Gemeente Zeevang

Klacht:

tekort geschoten door de dorpsraad onvoldoende te informeren en niet te raadplegen over de besteding van de, voor de dorpsgemeente bestemde, gelden in het fonds.

Oordeel:

Niet gegrond