2015/004 Bepalen de erven welke notaris er komt? Vermenging publiekrecht en privaatrecht in het notariaat

Rapport

Verzoekers klagen erover dat de Commissie van Deskundigen Notariaat (hierna de Commissie) negatief heeft geadviseerd over het ondernemingsplan van mevrouw B. Met name klagen ze erover dat de erven van notaris N. de totstandkoming van het advies hebben kunnen beïnvloeden door de cijfers van het bestaande kantoor niet prijs te geven aan de hun niet welgevallige kandidaten.

Mevrouw B. wilde de standplaats van de overleden notaris N. overnemen en een samenwerking aangaan met verzoekers. Zoals dat is voorgeschreven diende zij een ondernemingsplan in bij de Commissie. Zij kreeg geen informatie van de erven van notaris N. zodat zij haar plan niet volledig kon invullen. Na indiening kreeg ze aanvankelijk bericht van de Commissie dat ze het plan beter niet kon doorzetten wegens de vergaande onvolledigheid. Ze zette toch door en legde uit dat ze aan de hand van openbaar bekende gegevens zoveel mogelijk het ondernemingsplan had ingevuld, maar dat de erven weigerden haar de gevraagde gegevens te verstrekken. De Commissie nam het plan toen toch in behandeling, maar adviseerde negatief. De Nationale ombudsman oordeelde dat de Commissie op meerdere momenten duidelijker had moeten communiceren over de vereisten waaraan het ondernemingsplan en de over te leggen stukken moesten voldoen. Pas in de klachtbehandeling werd duidelijk dat het feitelijk geen zin had een ondernemingsplan in te dienen als er niet al een zakelijke overeenstemming was bereikt met in dit geval de erven over de overname. Hoewel de Commissie een publiekrechtelijke taak uitoefent betrekt zij wel de privaatrechtelijke kant in haar afwegingen.

De Nationale ombudsman oordeelde daarom dat de Commissie in strijd had gehandeld met het vereiste van transparantie. Met instemming heeft de Nationale ombudsman kennis genomen van het feit dat de regelgeving hierover is aangepast en dat er aandacht aan dit onderwerp is besteed in het jaarverslag. Van de Commissie over 2013. De Nationale ombudsman zag aanleiding de Commissie de aanbeveling te doen, uit coulance te overwegen de voor de adviesprocedure gemaakte kosten terug te betalen.

Instantie: Commissie van Deskundigen Notariaat te Utrecht

Klacht:

negatief geadviseerd over het ondernemingsplan van verzoeker, dat zij had ingediend om zich als notaris te vestigen in een gemeente

Oordeel:

Gegrond