2015/147 Hoogheemraadschap Delfland hoeft zich niet aan uitkomst van taxatie sloot te houden

Rapport

Verzoeker klaagt erover dat het hoogheemraadschap Delfland vasthoudt aan haar uitgangspunten voor de vaststelling van een te verkopen watergang en de taxatie-uitkomsten van een gezamenlijk aangestelde taxateur terzijde schuift. Daarnaast beklaagt hij zich er ook over dat het hoogheemraadschap zijn klacht daarover niet ontvankelijk heeft verklaard.

Er zijn grote verschillen van mening tussen verzoeker en het hoogheemraadschap over de uitgangspunten die ten grondslag zouden moeten liggen aan de verkoopwaarde van de watergang. Ook verschillen zij van mening over de mate waarin het hoogheemraadschap verzoeker in de onderhandelingen (financieel) tegemoet zou zijn gekomen. Deze meningsverschillen hebben geleid tot de aanstelling van een gezamenlijke taxateur. De uitgangspunten en uitkomst van diens taxatie had wel de goedkeuring van verzoeker maar niet die van het hoogheemraadschap. Verzoeker ging er van uit dat de uitkomsten van de taxatie van de taxateur, bepalend zou zijn voor de uiteindelijke prijs. Het hoogheemraadschap was die mening niet toegedaan, maar heeft verzoeker op grond van de taxatie een nieuw voorstel gedaan. Hier is verzoeker niet op ingegaan waarna de verdere onderhandelingen over de verkoop van de watergang zijn gestaakt. Het is de ombudsman niet gebleken dat de afspraak is gemaakt dat de uitkomst van de taxatie van de gezamenlijke taxateur als bindend voor de verkoopprijs van de watergang zou worden beschouwd. Door het hoogheemraadschap was aangegeven dat de taxatie benut zou worden voor verdere onderhandelingen, wat het hoogheemraadschap met een nieuw voorstel aan verzoeker naar de mening van de ombudsman ook heeft gedaan. De ombudsman acht de onderzochte gedraging behoorlijk, aangezien het hoogheemraadschap heeft gehandeld in overeenstemming met het vereiste van betrouwbaarheid.

De klacht over het niet in behandeling nemen van de klacht van verzoeker acht de Nationale ombudsman wel gegrond , aangezien niet gehandeld is in overeenstemming met het vereiste van fair play. Het recht om bij een bestuursorgaan een klacht in te dienen moet ruim worden geïnterpreteerd. De klacht van verzoeker had naar de mening van de ombudsman daarom in behandeling moeten worden genomen.

Instantie: Hoogheemraadschap van Delfland

Klacht:

terzijde schuiven van het taxatierapport

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Hoogheemraadschap van Delfland

Klacht:

klachtbehandeling

Oordeel:

Gegrond