2015/111 Onduidelijk brief van het OM

Rapport

Aan verzoekster waren twee dagvaardingen uitgereikt voor dezelfde zitting (dezelfde datum en tijdstip). De ten laste gelegde feiten waren ook hetzelfde, maar met een verschillende pleegperiode. Ongeveer drie weken voor de zitting ontving verzoekster van de officier van justitie een brief waarop stond dat de dagvaarding met parketnummer X voor de zitting werd ingetrokken. Verzoekster had zich niet gerealiseerd er slechts één dagvaarding was ingetrokken. Zij ging er vanuit dat beide zaken waren ingetrokken en op een later moment zouden worden behandeld. Daarom was zij niet naar de zitting van de politierechter gegaan. Verzoekster werd bij verstek veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf met daaraan verbonden een aantal bijzondere voorwaarden. Op 23 oktober 2014 werd verzoekster hiervan schriftelijk op de hoogte gesteld. Verzoekster stelde hierop direct, maar ná het verstrijken van de appeltermijn , hoger beroep tegen het vonnis in.

De Nationale ombudsman oordeelde dat de intrekkingsbrief onvoldoende duidelijk was.

In dit geval is verzoekster door het Openbaar Ministerie twee keer gedagvaard voor dezelfde zitting - zelfde datum en zelfde tijdstip - waarbij de twee tenlastegelegde feiten ook nog eens hetzelfde zijn, namelijk belaging van dezelfde persoon. Enkel de periode waarin het strafbare feit zou zijn gepleegd verschilt. De Nationale ombudsman is van oordeel dat gelet op deze feiten en omstandigheden de intrekkingsbrief onvoldoende duidelijk en verwarrend was. Er kon niet worden volstaan met het enkel noemen van het parketnummer van de zaak die wordt ingetrokken en de mededeling "behandeling op andere datum". Het had op de weg van Openbaar Ministerie gelegen om in deze brief een zin op te nemen waaruit bleek dat de andere zaak waarvoor verzoekster gelijktijdig was gedagvaard wél doorgang zou vinden.

De opmerking van de minister dat alle correspondentie door het Openbaar Ministerie automatisch via het bedrijfsprocessensysteem GPS wordt opgemaakt waarbij er geen ruimte is voor handmatige aanvullingen in de tekst baart de Nationale ombudsman zorgen. De Nationale ombudsman constateert dat het Openbaar Ministerie vaker als reden het geautomatiseerde GPS-systeem aandraagt waarom een wijziging van of toevoeging aan een gestandaardiseerde brief niet mogelijk is. De Nationale ombudsman verwijst in dit verband ook naar het gelijktijdig met dit rapport uitgebrachte rapport 2015/0110. De Nationale ombudsman ziet dan ook aanleiding om hier ambtshalve een breder onderzoek naar in te stellen.

Het vereiste van goede informatieverstrekking; niet behoorlijk.

Instantie: Openbaar Ministerie te Rotterdam (minister van Veiligheid en Justitie)

Klacht:

informatie in de intrekkingsbrief van 11 september 2014 van het arrondissementsparket Rotterdam is onduidelijk en verwarrend, nu verzoekster er niet op is gewezen dat een andere zaak waarvoor zij gelijktijdig was gedagvaard wél door de politierechter op genoemde dag en tijdstip zou worden behandeld

Oordeel:

Gegrond