2015/045 Gemeente Helmond kan man redelijkerwijs aansprakelijk stellen voor onherstelbaar beschadigen gemeenteboom

Rapport

De gemeente had geconstateerd dat verzoeker schade had veroorzaakt aan een gemeenteboom achter zijn woning en stelde hem aansprakelijk voor de kosten van onder andere het verwijderen van de boom en de aankoop van de nieuwe boom van € 618,50.

Verzoeker klaagde erover dat de gemeente Helmond hem aansprakelijk had gesteld voor schade aan een gemeenteboom.

Verzoeker en zijn buren hebben jarenlang zonder expliciete toestemming gemeentegroen onderhouden. De snoeiwerkzaamheden vielen blijkbaar binnen de gemeentelijke kaders. Dat de gemeente hen al die jaren daarop niet had aangesproken was daarom voorstelbaar. Dit veranderde toen verzoeker de boom veel korter snoeide dan de vorige keren, omdat hij veel overlast had van de boom. Zoals verzoeker al zei, was hij geen boomdeskundige en nam hij dus het risico dat hij daarmee de boom beschadigde. Volgens de gemeente was zij als gevolg daarvan genoodzaakt de boom te vervangen en daarvoor kosten te maken.

Het redelijkheidvereiste houdt in dat overheidsinstanties de in het geding zijnde belangen tegen elkaar afwegen en dat de uitkomst hiervan niet onredelijk is. Dat de gemeente verzoeker aansprakelijk heeft gesteld is dan ook verdedigbaar.

Instantie: Gemeente Helmond

Klacht:

verzoeker aansprakelijk heeft gesteld voor schade aan een gemeenteboom.

Oordeel:

Niet gegrond