2014/218 CJIB is niet aansprakelijk voor verdwijnen rijbewijs na aangetekend verzenden

Rapport

In verband met de inning van een verkeersboete, werd verzoekster door het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) in het kader van het toepassen van een dwangmiddel, verzocht om haar rijbewijs aangetekend naar het CJIB te sturen. Verzoekster voldeed daaraan. Na het verstrijken van de periode van een maand waarin het dwangmiddel kon worden toegepast, werd het rijbewijs van verzoekster als aangetekend poststuk door het CJIB naar het oude adres van verzoekster teruggestuurd. Omdat verzoekster twee dagen daarvoor was verhuisd, werd het poststuk door een onbekende derde in ontvangst genomen. Verzoekster was hierdoor haar rijbewijs kwijt en zag zich genoodzaakt om een nieuw rijbewijs aan te vragen en stelde het CJIB vervolgens aansprakelijk voor de kosten die zij had moeten maken.

Verzoekster klaagde erover dat het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) haar rijbewijs aangetekend en niet als brief met legitimatie van de geadresseerde naar haar had teruggestuurd, als gevolg waarvan niet zij maar een onbekende haar rijbewijs in ontvangst had genomen en het rijbewijs was verdwenen.

Alles overziend was de Nationale ombudsman in deze zaak van oordeel dat er sprake was van een ongelukkige samenloop van omstandigheden maar dat het CJIB niet kon worden aangerekend dat het aangetekende poststuk niet bij verzoekster persoonlijk was besteld en daardoor was verdwenen. Verzoekster had zelf geen gebruik gemaakt van de verschillende mogelijkheden om te bewerkstelligen dat de aan haar gerichte post op haar nieuwe adres zou worden bezorgd. Door niet van een of meer van deze mogelijkheden gebruik te maken, had verzoekster het risico gecreëerd dat er belangrijke post zoek zou kunnen raken. Weliswaar had dat in dit bijzondere geval ook kunnen worden voorkomen als het CJIB het rijbewijs had verzonden als "brief met legitimatie", maar het ging de Nationale ombudsman te ver om, nu dit niet was gebeurd, te spreken van onbehoorlijk handelen van het CJIB. De Nationale ombudsman was daarom van oordeel dat het CJIB niet had gehandeld in strijd met het vereiste van goede organisatie.

Instantie: Centraal Justitieel Incasso Bureau te Leeuwarden

Klacht:

verzoeksters rijbewijs aangetekend en niet als brief met legitimatie van de geadresseerde naar haar teruggestuurd, als gevolg waarvan niet zij maar een onbekende haar rijbewijs in ontvangst heeft genomen en het rijbewijs is verdwenen

Oordeel:

Niet gegrond