2014/205 UWV geeft tweemaal een deskundigenoordeel zonder de werkgever te horen

Rapport

Re-integratie is een zaak tussen werknemer en werkgever. Soms loopt de re-integratie vast en komen werknemer en werkgever er niet meer uit. Het is in dat geval mogelijk om het UWV te vragen om een onafhankelijk deskundigenoordeel over de situatie te geven. Het UWV doet onderzoek aan de hand van een specifieke vraag rond de re-integratie, bijvoorbeeld "is het door de werkgever aangeboden werk passend voor mij?" en geeft daarover een oordeel. Het UWV geeft geen advies. Het is de bedoeling dat werkgever en werknemer met het oordeel in de hand weer samen verder kunnen.

Soms biedt het deskundigenoordeel echter geen oplossing of leidt het juist tot meer problemen in de relatie werknemer/werkgever.

De Nationale ombudsman stelt vast dat het niet of onvoldoende bij de procedure betrekken van één van beide partijen tot dergelijke problemen kan leiden. Een belangrijk aandachtspunt daarom voor het UWV. Want het is natuurlijk bijzonder spijtig als een deskundigenoordeel, dat een heel goed middel kan zijn om de re-integratie weer op gang te krijgen, uiteindelijk alleen maar bijdraagt aan het verslechteren van de relatie werkgever/werknemer.

Instantie: UWV

Klacht:

verzoeker, bij twee achtereenvolgende deskundigenoordelen, onvoldoende in de gelegenheid gesteld om zijn kant van het verhaal te doen en dat te onderbouwen met stukken

Oordeel:

Gegrond