2014/172 Gemeente Nijmegen had klacht over invoering betaald parkeren in woonwijk in behandeling moeten nemen

Rapport

Verzoekers klacht dat bij de invoering van betaald parkeren in de Componistenbuurt niet is gehandeld in overeenstemming met de door de gemeenteraad vastgestelde 'Spelregels invoering betaald parkeren’ is niet in behandeling genomen, omdat deze niet wordt aangemerkt als een klacht zoals bedoeld in de Algemene wet bestuursrecht. Het college van burgemeester en wethouders stelt dat de klacht is gericht tegen de totstandkoming van de beslissing om betaald parkeren in te voeren. Dit betreft de gehele Componistenbuurt en is geen gedraging jegens hem of een (individualiseerbare) ander. Bovendien gaat het hier om de uitvoering van eerdergenoemde spelregels.

De Nationale ombudsman overwoog dat recht om een klacht in te dienen bewust ruim is geformuleerd . Alleen algemene, niet nader gespecificeerde klachten over het beleid dan wel de beleidsuitvoering in het algemeen vallen niet onder het bereik van de wettelijke regeling. Dit, omdat zij geen betrekking hebben op een bepaalde aangelegenheid. Bovendien moet een klacht een gedraging jegens verzoeker of een ander betreffen.

De door de gemeenteraad vastgestelde 'Parkeernota Nijmegen 2013-2017’ bevat de uitgangspunten van het parkeerbeleid. De ‘Spelregels invoering betaald parkeren’, omschrijven het proces en de voorwaarden waaraan moet worden voldaan om betaald parkeren in te voeren. De Parkeernota en de Spelregels zijn naar het oordeel van de ombudsman aan te merken als algemeen beleid waarover niet kan worden geklaagd.

De beslissing om betaald parkeren in te voeren is de taak en verantwoordelijkheid van het college en vindt plaats door middel van een wijziging van het Aanwijzingsbesluit. Een welwillende interpretatie van artikel 9:1 Awb brengt naar het oordeel van de ombudsman mee dat zo'n Aanwijzingsbesluit niet is aan te merken als beleid of beleidsuitvoering in het algemeen. Immers het betreft een bepaalde aangelegenheid: het parkeren in een bepaalde wijk. En een gedraging jegens verzoeker en individualiseerbare anderen: de bewoners van die wijk.

Indien tegen dit besluit geen bezwaar en beroep mogelijk is, zoals de gemeente stelt, moeten de inwoners van die wijk een klacht kunnen indienen als zij van mening zijn dat bij de totstandkoming van dat Aanwijzingsbesluit in strijd met de door de raad geformuleerde spelregels is gehandeld. Door de klacht niet in behandeling te nemen heeft het college niet gehandeld in overeenstemming met het vereiste van fair play.

De klacht is gegrond.

Instantie: Gemeente Nijmegen

Klacht:

bij de invoering van het betaald parkeren in de Componistenbuurt niet gehandeld in overeenstemming met de door de gemeenteraad vastgestelde 'Spelregels invoering betaald parkeren'

Oordeel:

Gegrond