2014/149 Openbaar lichaam Bonaire doet te lang over beslissing over schadevergoeding auto

Rapport

Verzoeker had schade aan zijn auto door een gat in de weg. Hij heeft het openbaar lichaam Bonaire (OLB) hiervoor aansprakelijk gesteld bij brief van 27 augustus 2012. De ontvangst daarvan is bevestigd bij brief van 30 augustus 2012. Daarna heeft hij niet meer van het OLB vernomen. Op 11 november 2013 heeft de Nationale ombudsman de klacht per mail voorgelegd aan de eilandsecretaris met de vraag wat de oorzaak/reden is dat nog niet was beslist op de claim, in hoeverre verzoeker op de hoogte is gehouden van de voortgang en wanneer op de claim zou worden beslist. Omdat het OLB niet (tijdig) reageerde op deze en vervolg vragen heeft de Nationale ombudsman het OLB hierover veelvuldig moeten rappelleren. Verder speelde mee dat het OLB bezig was met het maken van beleid over hoe gaan met dit soort schadeclaims, waarbij verscheidene afdelingen waren betrokken.

Hij klaagt erover dat het openbaar lichaam Bonaire niet heeft beslist op zijn verzoek van 27 augustus 2012 om vergoeding van de schade aan zijn auto als gevolg van een gat in de weg.

De Nationale ombudsman heeft oog voor de eigenheid van de cultuur in Caribisch Nederland. Ook hiermee rekening houdend, is een afhandelduur van ruim twee jaar van een verzoek om schadevergoeding veel te lang. Het eerst maken van beleid hoe te beslissen op schadeclaims is een verklaring, maar geen rechtvaardiging voor de lange afhandelduur. Het OLB heeft dan ook niet behoorlijk gehandeld.

Afgezien van een ontvangstbevestiging is verzoeker niet op de hoogte gehouden over de voortgang. Er is pas contact geweest, nadat de klacht in behandeling was genomen door de Nationale ombudsman. ook dat is niet behoorlijk.

Het vereiste van voortvarendheid en het vereiste van goede informatieverstrekking

De Nationale ombudsman heeft met instemming vernomen dat ook het OLB vindt dat er geen rechtvaardiging is voor deze afhandeltermijn. Het OLB heeft de Nationale ombudsman ook aangegeven dat het de ambitie van het OLB is om aansprakelijkstellingen binnen vier tot zes weken af te handelen. Hiertoe is een procedure vastgesteld en zijn twee medewerkers van het OLB gemachtigd om aansprakelijkstellingen tot $ 1.000 af te handelen.

Met instemming heeft de Nationale ombudsman geconstateerd dat tijdens zijn onderzoek het hoofd JAZ het initiatief heeft genomen om verzoeker steeds telefonisch op de hoogte te brengen van de stand van zaken.

Aanbevelingen:

Zorg ervoor dat een aanvrager in de ontvangstbevestiging ook wordt geïnformeerd over de behandelingsduur en de behandelende afdeling of medewerker.

Werk stelselmatig met tussenberichten, indien een eerder aan de burger genoemde termijn niet wordt gehaald. In plaats van een schriftelijk bericht kan ook worden overwogen de indiener van de aanvraag telefonisch te informeren over de vertraging en met hem een nieuwe termijn af te spreken. Doe dit dan wel tijdig, leg deze afspraken intern vast en bevestig de gemaakte afspraken schriftelijk als betrokkene daar om vraagt.

Zorg voor adequate registratie en voortgangsbewaking.

Instantie: Openbaar Lichaam Bonaire (OLB)

Klacht:

verzoeker niet op de hoogte gehouden van de afhandeling van zijn ingediende schadeclaim

Oordeel:

Gegrond