2014/089 Gemeente geeft persoonlijke informatie af aan derden

Rapport

Verzoekster ontving een bijstandsuitkering van de gemeente. Naar aanleiding van een melding van woningbouwcorporatie 3B Wonen over haar woonsituatie stelde de gemeente onderzoek in naar de bewoning van haar woning. Volgens een rapportage zou verzoekster in Rotterdam wonen. 3B Wonen vroeg de gemeente om inzage in deze rapportage. 3B Wonen wilde deze hebben ter ondersteuning van een gerechtelijke procedure om de huurovereenkomst met verzoekster te ontbinden. Op grond van de rapportage had 3B Wonen de kantonrechter verzocht de huurovereenkomst te ontbinden.

Verzoekster klaagde erover dat de gemeente informatie uit haar bijstandsdossier over haar woonsituatie had verstrekt aan haar verhuurder, woningbouwcorporatie 3B Wonen.

Het verstrekken van bijstandsgegevens, zoals de inhoud van de rapportage bijzonder onderzoek mag slechts plaatsvinden voor zover dit bij of krachtens de Wet werk en bijstand (Wwb) uitdrukkelijk is toegestaan. Ook de Tien Gouden Regels van het College bescherming persoonsgegevens voor verwerking van persoonsgegevens door de sociale dienst zijn daarover helder. Zonder wettelijke grondslag of toestemming van de cliënt mag de sociale dienst geen gegevens verstrekken aan of uitwisselen met partijen, zoals een woningbouwvereniging. Verder is 3B Wonen geen instantie aan wie informatieverstrekking op grond van de Wwb is voorgeschreven of toegestaan. Het verstrekken van het rapport door de gemeente aan 3B Wonen was niet ten behoeve van de uitvoering van de Wwb. Dat was ten behoeve van een in het convenant beschreven doel van 3B Wonen: bestrijding woning gerelateerde fraude. Tot slot heeft verzoekster geen schriftelijke toestemming of een schriftelijke verklaring van geen bezwaar gegeven. De onderzochte gedraging is dan ook niet behoorlijk.

Het is een vereiste van behoorlijk overheidsoptreden dat grondrechten van burgers worden gerespecteerd. Eén van die grondrechten is het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer.

De Nationale ombudsman geeft het college van burgemeester en wethouders in overweging het convenant aan te passen aan de bepalingen van de Wwb.

Verder stelde de Nationale ombudsman uit eigen beweging onderzoek in naar de wijze waarop de gemeente de klacht had behandeld.

Instansha: Gemeente Lansingerland

Complaint:

tav het verstrekken van de informatie aan 3B Wonen

Judgement:

Gegrond

Instansha: Gemeente Lansingerland

Complaint:

verzoekster na informele klachtbehandeling niet gewezen op de mogelijkheid van formele klachtbehandeling

Judgement:

Gegrond

Instansha: Gemeente Lansingerland

Complaint:

teamleider heeft klacht over haar eigen brief behandeld