2014/082 Politie moet bij inbeslagname direct ontvangstbewijs afgeven

Rapport

Op 25 maart 2013 krijgen Dorus en zijn vader Leo ruzie in een kroeg. Daarbij zou er iemand door hen zijn mishandeld en zouden zij ook met een vuurwapen gedreigd hebben. De politie krijgt deze melding waarbij tevens de informatie wordt doorgegeven dat Dorus, in het gezelschap van zijn beide ouders Leo en Ria, is weggereden in de auto van zijn vader. Later die nacht wordt Leo door de politie in zijn auto aangehouden en Dorus in zijn woning. Dorus en zijn ouders wonen op hetzelfde woonwagenkamp en de hulpofficier van justitie geeft toestemming om hen alle drie aan te houden en om in drie woningen, alle drie gelegen op het kamp, te zoeken naar het vuurwapen.

Dorus, Leo en Ria worden aangehouden op de verdenking van verboden vuurwapenbezit. Voor Dorus en Leo komt daar de mishandeling nog bij. De auto van Leo en het geld bij Ria worden in beslag genomen door de politie. De auto in het belang van het opsporingsonderzoek naar het vuurwapen en het geld omdat de politie onderzoek wil verrichten naar de herkomst hiervan. De politie stelt hen na verhoor en het opmaken van de processen-verbaal op 27 maart 2013 weer in vrijheid. Er wordt door de politie daarbij niet direct een ontvangstbewijs afgegeven aan Leo en Ria voor het inbeslaggenomen geld en de auto. Een week later op 2 april 2013 gebeurt dit alsnog.

De advocaat van Leo, Ria en Dorus klaagt er over dat de politie niet tijdig genoeg een schriftelijke ontvangstbevestiging aan zijn cliënten of aan hem heeft verstrekt van de inbeslagname van de auto en het geld. Omdat het volgens de advocaat vaker voorkomt dat de politie geen ontvangstbevestiging afgeeft of dat dit te laat gebeurt zag hij nu reden om hier een klacht over in te dienen.

Tevens stoort het hem dat de behandeling van deze klacht door de politie is opgeschort met als reden dat de strafzaak tegen Dorus, Leo en Ria nog loopt. Hij is van mening dat deze nog lopende strafzaak geen gevolgen kan ondervinden van de klachtbehandeling door de politie, nu de klacht slechts ziet op het te laat afgeven van een bewijs van ontvangst.

De klacht over de onderzochte gedraging van de politiechef van de regionale eenheid Noord-Nederland is:

ten aanzien van het te laat verstrekken van een ontvangstbewijs gegrond wegens schending van het vereiste van een goede organisatie.

ten aanzien van verzoekers klacht over het opschorten van de klachtbehandeling gegrond wegens het schenden van het vereiste van redelijkheid.

Instansha: Politiechef van de regionale eenheid Noord-Nederland

Complaint:

te laat stukken verstrekt met betrekking tot de inbeslagname van geld en een auto van verzoekers cliënten

Judgement:

Gegrond

Instansha: Politiechef van de regionale eenheid Noord-Nederland

Complaint:

verzoekers klacht over het te laat verstrekken van de stukken omtrent de inbeslagname opgeschort in verband met de nog lopende strafzaak nu de behandeling van zijn klacht geen nadelige consequenties kan hebben voo een eventuele strafzaak

Judgement:

Gegrond