2013/216: Medisch noodzakelijke apparatuur niet aanwezig in detentie voor chronisch zieke man

Rapport

Verzoeker moet een aantal jaren gevangenisstraf ondergaan, terwijl hij enkele ernstige gezondheidsproblemen heeft. De medisch adviseur van de Dienst Justitiële Inrichtingen heeft geconcludeerd dat voor de tenuitvoerlegging maatregelen moesten worden getroffen, zoals het plaatsen van speciale luchtzuiveringsapparatuur. De Nationale ombudsman heeft in zijn onderzoek en rapport teruggekeken naar de voorbereidingen die zijn getroffen om goed in te spelen op de medische problematiek van verzoeker.

Het onderzoek betrof in de eerste plaats de klacht over hoe de betrokken justitie-instanties bij (de aanvang van) de strafexecutie hebben rekening gehouden hebben met verzoekers medische toestand.

De Nationale ombudsman stelt voorop het uitgangspunt dat een door de rechter opgelegde straf moet worden geëxecuteerd. Het is van groot belang dat informatie over de gezondheidstoestand van een veroordeelde tussen de betrokken instanties tijdig en zorgvuldig uitgewisseld wordt. Wanneer de bijzondere gezondheidstoestand van een in te sluiten persoon daartoe aanleiding geeft, moeten de benodigde voorzieningen tijdig worden getroffen, aldus de Nationale ombudsman.

Justitie heeft het niet weten te organiseren dat verzoeker direct in een cel kwam met de juiste apparatuur. Een paar weken na zijn insluiting in het najaar van 2012 was dit apparaat er nog steeds niet. Pas toen verzoeker ruim acht weken in het Justitieel Medisch Centrum verbleef (zonder luchtzuiveringsapparaat) en zijn gezondheid was teruggelopen, is de executie eind 2012 onderbroken. De Nationale ombudsman is van oordeel dat justitie aan deze gedetineerde, die voor zorg afhankelijk is van justitie, aldus niet de bijzondere zorg heeft verleend die van de overheid mocht worden gevergd in deze bijzondere situatie. De klacht is gegrond.

Verder klaagde verzoeker over de wijze waarop de verschillende justitie-instanties in het voorjaar van 2013 hebben gereageerd op zijn verzoeken om een detentiegeschiktheidsonderzoek te doen. Zijn advocaat kreeg geen duidelijke informatie over de te volgen procedure en over de justitie-instantie die moest worden benaderd. De Nationale ombudsman kwam tot de conclusie dat de onderdelen van de justitieketen niet goed hadden samengewerkt ten behoeve van verzoeker en oordeelde de klacht gegrond.

Instantie: Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI)

Klacht:

wijze van tenuitvoerlegging van de aan verzoeker opgelegde gevangenisstraf en hoe de betrokken justitie-instanties daarbij rekening gehouden hebben met zijn medische toestand

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI)

Klacht:

wijze waarop de verschillende justitie-instanties hebben gereageerd op zijn verzoeken om een detentiegeschiktheidsonderzoek te doen

Oordeel:

Gegrond