2013/148: Wijkagent verstrekt vertrouwelijke informatie aan woningbouwvereniging

Rapport

De wijkagent die in verzoekers wijk werkte, had een sfeerrapportage opgesteld. Hierin had hij opgesomd wat er over verzoeker en zijn gezin was vermeld in de politiesystemen. Verzoeker klaagde erover dat de politie deze sfeerrapportage aan de woningbouwvereniging had verstrekt voor het starten van een ontruimingsprocedure.

De Nationale ombudsman overwoog dat in de sfeerrapportage ook informatie was opgenomen die niet relevant was voor de woningbouwvereniging in verband met het starten van een ontruimingsprocedure. De Nationale ombudsman was daarom van oordeel dat die informatieverstrekking aan de woningbouwvereniging niet noodzakelijk was met het oog op een zwaarwegend algemeen belang voor één van de doeleinden genoemd in artikel 19 van de Wet Politiegegevens. Dit betekende dat de politie het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer onvoldoende had gerespecteerd, aldus de Nationale ombudsman.

Instantie: Regionale eenheid Oost-Nederland

Klacht:

sfeerrapportage aan de woningbouwvereniging verstrekt voor het starten van een ontruimingsprocedure tegen verzoeker, waarin volgens hem onjuistheden staan vermeld

Oordeel:

Gegrond