2013/111: Gemeente Arnhem stelt de WOZ-waarde herhaaldelijk te hoog in

Rapport

Verzoekster klaagt er over dat de gemeente Arnhem jaar op jaar de WOZ-waarde van een pand te hoog vaststelt. En jaar op jaar aanpast, nadat tegen de waardebepaling een bezwaarschrift is ingediend. Zij vraagt zich af hoeveel jaren zij nog bezwaarschriften moet blijven indienen.

Onder verwijzing naar zijn rapport 2011/167 vroeg de Nationale ombudsman de gemeente Arnhem hoe zij aankijkt tegen haar handelwijze. In genoemd rapport, over de klacht dat de gemeente Tilburg telkens de WOZ-waarde van een woning te hoog vaststelde, oordeelde de ombudsman dat de gemeente Tilburg onvoldoende lering trekt uit hetgeen de voorgaande jaren is komen vast te staan.

De gemeente Arnhem erkende dat de WOZ-waarde van het pand van verzoekster vanaf 2007 (al dan niet ambtshalve) jaarlijks is bijgesteld. Dit is opmerkelijk, omdat reeds in 2007 na inpandige opname bleek dat de inhoud van het pand niet correct stond geregistreerd. Deze wijziging is echter nooit in de waarderingsapplicatie van de gemeente doorgevoerd. En sindsdien is telkens uitgegaan van een foutieve inhoud.

De Nationale ombudsman oordeelde dat is gehandeld in strijd met het vereiste van goede organisatie.

In zijn slotbeschouwing merkt de ombudsman op met instemming kennis te hebben genomen van de snelle actie van de Heffingsambtenaar en de voor het jarenlang ongemak aan verzoekster aangeboden excuses en bosje bloemen. Daarbij verwijst de ombudsman naar het door de Waarderingskamer en de VNG opgesteld rapport 'Bezwarenonderzoek Wet WOZ'. Het rapport constateert dat de afgelopen jaren veel is geïnvesteerd in de kwaliteit van het waarderingsproces, maar dat nu moet worden geïnvesteerd in het verbeteren van het "inzicht". Een proactieve en open houding naar de burger, meer aandacht voor algemene voorlichting over de waardebepaling, gebruik maken van nieuwe media en de bezwaarprocedure benutten om uitleg te geven bieden daarvoor mogelijkheden.

De ombudsman onderschrijft het belang hiervan en merkt op dat het niet op een correcte wijze verwerken van gegevens ook leidt tot een gebrek in 'acceptatie'. En dat is een gemiste kans.

Instantie: Gemeente Arnhem (afdeling belastingen)

Klacht:

jaar op jaar de WOZ-waarde van een pand te hoog vastgesteld

Oordeel:

Gegrond