2013/101: Bijstandsuitkering beëindigd na informatieverstrekking woonsituatie

Rapport

Op 5 september 2011 ontving de gemeente Eindhoven een anonieme melding. Deze melding hield in dat verzoeker, de zoon van verzoekster, al maanden bij zijn moeder zou inwonen, terwijl zijn moeder (als alleenstaande) een bijstandsuitkering ontving en alleen stond ingeschreven op het adres. Ook zouden zij beiden voor overlast in de buurt zorgen. Naar aanleiding daarvan stelden sociaal rechercheurs van deze gemeente, tevens buitengewoon opsporingsambtenaren, een onderzoek in.

Verzoekers klagen erover dat een politieambtenaar van de regionale eenheid Oost-Brabant onjuiste informatie over hun woonsituatie heeft verstrekt aan een sociaal rechercheur van de Dienst Zorg & Inkomen van de gemeente Eindhoven. Naar aanleiding daarvan zou de gemeente de bijstandsuitkering van verzoekster hebben beëindigd.

Naar het oordeel van de Nationale ombudsman heeft de betrokken buurtbrigadier door de sociaal rechercheur op diens verzoek mee te delen dat verzoeker voor zover hij wist al langere tijd woonachtig was op het adres van zijn moeder het vereiste van onpartijdigheid niet geschonden.

De klacht over de onderzochte gedraging van de regionale politie-eenheid Oost-Brabant is niet gegrond.

Instantie: Regionale eenheid Oost-Brabant

Klacht:

onjuiste informatie over de woonsituatie van verzoekers verstrekt aan een sociaal rechercheur van de Dienst Zorg & Inkomen van gemeente Eindhoven

Oordeel:

Niet gegrond