2013/053: Man klaagt over verschil km-stand tussen in beslag neming en taxatie door Domeinen

Rapport

Op 13 september 2008 werd verzoeker aangehouden in verband met grootschalig onderzoek onder de naam "Fair Play" naar vermeende afpersingspraktijken waarbij verzoeker betrokken zou zijn. Tijdens de aanhouding is de auto van verzoeker, een Mercedes S 320 CDI bij hem in beslag genomen.

Op 16 december 2008 is een vordering bij de rechter-commissaris ingediend voor het leggen van conservatoir beslag. De rechter-commissaris wees de vordering toe op 27 januari 2009. De auto is vervolgens overgedragen aan het Bureau Ontnemingswetgeving (BOOM) van het Openbaar Ministerie. BOOM besluit de auto op 11 februari 2009 te deponeren bij de Dienst Domeinen. Op 2 juni 2009 besluit BOOM de auto te vervreemden. Op 26 augustus 2009 besluit BOOM de verkoopopbrengst van de auto aan verzoeker terug te geven. Deze bedraagt €8250,-.

Verzoeker kan zich niet verenigen met de hoogte van het uitgekeerde bedrag. Hij kan aantonen dat hij de auto kort voor de inbeslagneming heeft gekocht voor €22.500,-. Verzoeker stelt dat er voor de overdracht van zijn auto naar de dienst Domeinen met zijn auto is gereden. Het gevolg daarvan is dat de auto daardoor minder waard was op het moment van taxatie door Domeinen. Verzoeker verwijt BOOM geen duidelijkheid te kunnen geven over het verschil in de kilometerstand en stelt BOOM aansprakelijk voor het verlies van waarde van zijn auto.

Verzoeker klaagt erover dat het Bureau Ontnemingswetgeving van het Openbaar Ministerie (BOOM) geen duidelijkheid verschaft over de kilometerstand op het moment dat zijn auto in 2008 in beslag genomen is.

De klacht over een gedraging van Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie (BOOM), die wordt aangemerkt als een gedraging van de Minister van Veiligheid en Justitie is gegrond wegens schending van het vereiste van goede organisatie.

De Nationale ombudsman beveelt de minister van Justitie aan om er zorg voor te de dragen dat voortaan bij inbeslagname van auto's de staat van de auto fotografisch wordt vastgelegd en de kilometerstand wordt genoteerd in de kennisgeving van inbeslagname.

Instantie: Bureau Ontnemingswetgeving (Openbaar Ministerie)

Klacht:

geen duidelijkheid verschaft over de kilometerstand op het moment dat verzoekers auto in 2008 in beslagen genomen is.

Oordeel:

Gegrond