2013/014: Woningeigenaar loopt subsidie mis door slechte informatieverstrekking van Agentschap.nl

Rapport

Vanaf 1 juli 2009 tot uiterlijk 31 december 2010 konden eigenaar-bewoners van een particuliere woning een subsidie krijgen voor een energieadvies. Dit advies bevatte informatie over toepasbaarheid, opbrengsten en terugverdientijden van energiebesparende maatregelen in hun woning. Voor deze subsidieregeling was een maximum bedrag beschikbaar. De regeling werd uitgevoerd door Agentschap.nl in opdracht van het Ministerie van binnenlandse zaken.

Tot 17 november 2010 kon de eigenaar-bewoner (of een intermediair namens hem) deze subsidie pas aanvragen nadat het maatwerkadvies (door de maatwerkadviseur) was uitgebracht en hij de factuur hiervoor betaald had. Bij de aanvraag moest hij het betaalbewijs en de factuur als bijlage toevoegen.

Op 17 november 2010 stelde Agentschap.nl – op verzoek van elf intermediaire organisaties- de mogelijkheid open om een collectieve aanvraag in te dienen voor nog uit te brengen maatwerkadviezen (door middel van budgetreservering). Het subsidiebudget was vervolgens snel uitgeput.

Verzoeker was niet op de hoogte van de mogelijkheid om een collectieve aanvraag in te dienen en vond dan ook dat Agentschap.nl de subsidieregeling niet goed had uitgevoerd. De klacht die verzoeker indiende bij het Ministerie van binnenlandse zaken werd ongegrond verklaard. Verzoeker was het daar niet mee eens en wendde zich tot de Nationale ombudsman.

De Nationale ombudsman stelde vast dat de partijen die geïnformeerd waren over de mogelijkheid om een collectieve aanvraag in te dienen - en dit ook hebben gedaan - daar voordeel bij hebben gehad en dat aannemelijk is dat verzoeker hierdoor subsidie heeft misgelopen. De Nationale ombudsman oordeelde dat Agentschap.nl hiermee in strijd had gehandeld met het vereiste van goede informatieverstrekking.

De Nationale ombudsman beveelt Agentschap.nl aan om met verzoeker in gesprek te treden met het oog op een financiële tegemoetkoming.

Instantie: Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Klacht:

op 17 november 2010 niet of onvoldoende geïnformeerd over de mogelijkheid van het collectief aanvragen van subsidie voor nog uit te brengen maatwerkadviezen (door middel van een 'budgetreservering') en over de gewijzigde aanvraagvoorwaarden

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Klacht:

op 19 november 2010 niet of onvoldoende geïnformeerd over het aanvullend budget en over de voorwaarden waaronder na die datum nog aanvragen konden worden ingediend

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Klacht:

minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wenst de geleden schade niet te vergoeden

Oordeel:

Gegrond