2012/181: Gemeente had nota beter moeten specificeren over beschadiging parkeergarage

Rapport

Verzoekster beschadigde tijdens het parkeren van haar auto in een parkeergarage in de gemeente Veenendaal een muur in die garage. De gemeente rekende een bedrag van € 499,80 voor de reparatie van de muur. Verzoekster voelde zich gedrongen dat bedrag te betalen aangezien ze haar no-claim korting anders zou verliezen. Wel had zij de gemeente om nadere specificatie gevraagd van dat bedrag aangezien het haar hoog voorkwam. Eerder had zij de gemeente al verzocht om een offerte te laten opstellen, maar de gemeente gaf aan dat dat niet mogelijk was. De gemeente kon afgezien van een summiere specificatie (kosten stukadoor en schilderwerk) geen nadere gegevens verstrekken over de opbouw van het bedrag.

Verzoekster klaagt erover dat de gemeente de specificatie van de herstelkosten onvoldoende inzichtelijk heeft gemaakt.

De Nationale ombudsman acht de specificatie van de herstelkosten onvoldoende inzichtelijk. Zo zijn er bijvoorbeeld geen materiaalkosten en uurtarief of tijdsbesteding vermeld. Het is gebruikelijk om in de specificatie van de nota het aantal gewerkte uren te vermelden, de uurprijs, de kosten van het benodigde materiaal en eventuele overige kosten zoals voorrijkosten. O wordt aan degene voor wie de nota bestemd is verantwoording afgelegd over de opbouw van het door hem te betalen bedrag. Het was de gemeente bekend dat verzoekster vraagtekens plaatste bij de hoogte van het bedrag ten opzichte van de omvang van de te herstellen schadeplek. De specificatie is te summier om dat inzicht te krijgen.

Transparantie - gegrond

Verzoeksters klacht over de stelling van de gemeente niet verantwoordelijk te zijn voor het herstel van de muur terwijl de gemeente wel de herstelkosten in rekening heeft gebracht achtte de Nationale ombudsman ongegrond.

Instantie: Gemeente Veenendaal

Klacht:

wijze waarop is gereageerd op verzoeksters schademelding van 23 augustus 2010 aan de parkeergarage Arie van Hensbergen te Veenendaal, doordat specificatie van de kosten van herstel voor de muur onvoldoende inzichtelijk is gemaakt

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Gemeente Veenendaal

Klacht:

achteraf gesteld niet verantwoordelijk te zijn voor het herstel van enige beschadiging van die muur, terwijl de gemeente wel de herstelkosten bij verzoekster in rekening heeft gebracht

Oordeel:

Niet gegrond