2012/147: Bewoners klagen over onvoldoende inzet gemeente om verkeersoverlast te reduceren

Rapport

Verzoekers wonen in een wijk die grenst aan de binnenstad van Woerden. Om het niet op druk verkeer berekende centrum te ontlasten besloot de gemeenteraad in 1995 om het verkeer in een ring rond het centrum te leiden. De route is naar aanleiding van bezwaren enkele keren gewijzigd, waardoor de drukte in verzoekers woonwijk toenam, met tot gevolg een verhoogde overlast en verminderde verkeersveiligheid voor schoolgaande kinderen in de buurt. De gemeente onderkende de problemen, maar stelde al maatregelen te hebben getroffen en verder geen financiële middelen te hebben.

Verzoekers klagen er over dat het college van burgemeester en wethouders niets doet om de verkeersdrukte en de daaraan verbonden nadelen tot aanvaardbare grenzen terug te brengen.

De Nationale ombudsman overwoog onder meer dat het hier gaat om een besluit om het centrum te ontlasten, met het onvermijdelijke gevolg dat de verkeersdrukte elders rond het centrum toeneemt. De gemeente heeft daarnaar onderzoek verricht en maatregelen getroffen, maar, gelet op de aanhoudende klachten, kennelijk niet voldoende.

Om een oplossing te bereiken is nodig dat de overheid een open oog en luisterend oor heeft voor alle meespelende belangen. Voor de wijkbewoners, een al wat oudere wijk die niet is ingericht volgens de huidige inzichten, gaat het om hun belang bij een zo beperkt mogelijke aantasting van hun woongenot. Het algemeen belang is gebaat bij een goede doorstroming van het verkeer en de verkeersveiligheid. Verder is er het belang bij een evenredige en evenwichtige spreiding van de nadelen, zodat wordt voorkomen dat het voordeel van een besluit voor de een éénzijdig ten laste komt van een ander.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat het standpunt van de gemeente niet is onderbouwd met actuele gegevens en metingen, onder meer naar de gevolgen van de staat van onderhoud van het wegdek.

De Nationale ombudsman achtte de klacht gegrond, wegens strijd met het vereiste van een goede voorbereiding.

De Nationale ombudsman gaf het college in overweging om naar de klachten van de betrokken bewoners een onderzoek te laten doen, bestaande uit het verrichten van metingen naar de actuele geluidsbelasting en de door het verkeer veroorzaakte trillingen, en aan het resultaat daarvan een passende conclusie te verbinden.

Instantie: Gemeente Woerden

Klacht:

niets ondernomen om de verkeersoverlast en de nadelige gevolgen daarvan voor de bewoners van hun wijk tot binnen de nog aanvaardbare grenzen terug te brengen

Oordeel:

Gegrond